Conceptul “Plăteşte ceea ce arunci” va fi implementat la Reşiţa prin amenajarea a 100 de insule ecologice moderne

La Reşiţa, la niciun an de la punerea pietrei de temelii, a avut loc miercuri, 19 iulie ceremonia oficială de finalizare a lucrărilor de construcţie şi începerea efectivă a lucrului în noua unitate de producţie din municipiul de pe Bârzava a companiei germane emz-Hanauer.

Administraţia reşiţeană are deja un proiect comun cu investitorul german de la emz-Hanauer, a declarat pentru Radio Reşiţa primarul Ioan Popa:

Noi suntem într-un proiect, partener cu emz Hanauer pe PNRR de 100 de insule ecologice pe care le vom lua pe fonduri europene şi încercăm să mergem pe conceptul “Plăteşte ceea ce arunci” şi să devenim un exemplu de bune practici în România în gestionarea deşeurilor. Cu alte cuvinte dacă astăzi se plăteşte în toată România între 12 şi 17 lei cantitatea de gunoi, indiferent de ce produci sau generezi şi noi vom merge pe sistemul ăsta vom reuşi să determinăm reşiţenii să selecteze de-acasă mult mai bine şi efectul va fi financiar pozitiv pentru fiecare cetăţean că va plăti mai puţin, dar va fi benefic şi pentru cei care operează, Brantner sau Girexim în sensul că groapa de gunoi nu se va mai umple atât de rapid şi vom recicla mai mult la nivel de oraş; sper să se preia asta şi la nivel de judeţ şi emz are soluţii pe care deja le-a validat în Germania, Franţa şi Italia. Sunt convins că în următoarele luni de zile veţi vedea deja lucruri practice executate în oraş.

Suntem undeva la 80-85% finalizaţi ca şi concept, aici deşi ei au soluţii de la A la Z, adică de la containere la sisteme de monitorizare, la sistemul de gestiune, la facturare şi aşa mai departe, se lucrează cu o companie din Serbia care produce platformele subterane şi vom vedea cu ei unde vom ajunge pe viitor.

Ministerul Dezvoltării va scoate la licitaţie câteva zeci de mii de insule ecologice pentru întreaga ţară. EMZ este pregătit să intre la licitaţie pe plan naţional şi dacă le va reuşi acest lucru, toată politica asta pe care o fac în România se va schimba radical din punctul lor de vedere.

De același autor

Related Articles