Colecția Muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului – Deschisă publicului de Noaptea Muzeelor
Cu ocazia evenimentului european Noaptea Muzeelor, Episcopia Caransebeșului își deschide porțile pentru vizitatori, între orele 18:00 și 21:00, oferind un tur ghidat inedit în cadrul Colecției muzeale „Episcop Elie Miron Cristea”, aflată în incinta Centrului Eparhial, cu intrare din Str. Nicolae Corneanu, nr. 5.

Articol editat de Valentina Adam, 17 mai 2025, 10:48
Evenimentul marchează prima participare a colecției muzeale în cadrul acestei inițiative culturale de amploare, oferind publicului ocazia să descopere o pagină importantă din istoria ecleziastică și culturală a Banatului de Munte.
Două expoziții valoroase: permanentă și temporară
Înființată în anul 2019, colecția muzeală își propune să evidențieze contribuția Episcopiei Caransebeșului la dezvoltarea identității religioase și culturale din zonă. Spațiul muzeal găzduit de reședința episcopală construită în 1820 include:
- O expoziție permanentă, ce urmărește activitatea eparhiei de la sfârșitul secolului al XVII-lea până în anul 1996, anul în care episcopul Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice. Sunt expuse obiecte liturgice rare, precum:
▪️ Potir din secolul XVII
▪️ Set sfinte vase (1856)
▪️ Cruce filigranată (sec. XVIII)
▪️ Antimis (1743) - O expoziție temporară, în care pot fi admirate cărți de cult și icoane cu valoare de patrimoniu, precum:
▪️ Psaltirea de la Bălgrad (1651)
▪️ Pravila de la Târgoviște (1652)
▪️ Evanghelia de la Snagov (1697)
▪️ Icoanele Maica Domnului cu Pruncul (1864) și Nașterea Maicii Domnului (1824)
O invitație la redescoperire
Vizitatorii vor avea ocazia să parcurgă, prin obiectele expuse, istoria bisericii din Caransebeș, rolul liderilor spirituali, dar și impactul acestora în consolidarea apartenenței la valorile românești și ortodoxe.
Turul ghidat se adresează tuturor celor pasionați de istorie, spiritualitate și patrimoniu local.
Urmărește-ne și pe Google News