Colectarea selectivă a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019. Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau gunoiul, ar f trebuit să fie înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Problema este că acest lucru s-a întâmplat şi nu prea…

La ora actuală Reşiţa are un grad de colectare a deşeurilor de 15% şi are obligaţia de a atinge o ţintă de 60 de procente până la finalul acestui an, după cum ne-a informat coordonatoul Serviciului Gospodărie Urbană şi Mediu din cadrul Primăriei, Cornelia Burileanu.

În acest sens şi Poliţa Locală Reşiţa se implică. În primul trimestru au fost aplicate 63 se sancţiuni pentru aruncarea în mod necorespunzator a gunoiului, după cum ne-a informat şeful serviciului, Alexandru Ciati.

Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 recipiente pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20.000 – 40.000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări. Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

Cum se face corect colectarea selectivă?

PLASTIC/METAL

Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case). Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Se scoate dopul și se presează. Astfel, se economisește spațiu.

Exemple:
DA: bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON

Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case). Prin împăturire se economisește spațiu!

Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate)

NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.
 

STICLĂ

Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case). Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple:
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.

NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

DEȘEURI REZIDUALE / AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple:

DA: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

NU: Deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.)

Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.