Cod roșu de inundații în Timiș. Pompierii evacuează apa din gospodării

Hidrologii au emis cod roșu de inundații până la ora 16:00, pentru râul Bega, la această oră fiind depășită cota de pericol la Făget.

Pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Stației Făget au fost solicitați să intervină în această dimineață, pentru evacuarea apei din 5 gospodării și degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova – Dubești.

Până mâine la ora 16.00, pentru bazinele hidrografice Bârzava, Timiș, Cerna și Nera este în vigoare un cod galben. Momentan nu sunt probleme deosebite, doar pe Pogăniș, la Valeapai este depășită cota de inundație.

Măsurile luate de Apele Române Banat sunt:

Conform regulamentului de exploatare a nodului hidrotehnic Coștei, am închis stăvilarul pentru a nu mai primi un aport de apă suplimentar de pe râul Timiș pe râul Bega.

La nodul hidrotehnic Topolovăț canalul descărcător funcționează deja, ceea ce înseamnă că o parte din debitul de pe râul Bega este descărcat în râul Timiș.

Golirea de fund de la acumularea Surduc este închisă, în acest moment nu se mai evacuează debite din aceasta spre râul Bega.

Angajații ABA Banat de la Formațiile de lucru patrulează pe digurile din sectorul amonte Balinț-aval Făget, pentru identificarea posibilelor probleme ce pot apărea.

Personalul din cadrul Centrului de Intervenție Rapidă a ABA Banat cu materialele și mijloacele de intervenție este pregătit și deplasat în sectorul Făget-Balinț.

Cauza acestui fenomen:

precipitațiile abundente înregistrate în ultimele 3 zile pe întreg spațiul hidrografic Banat căzute peste stratul de zăpadă deja existent au produs creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile de apă, cu depășiri ale cotelor de apărare.

Recomandări:

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie.
  • Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.
  • Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată.
  • În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părțile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.
  • Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere.
  • În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

De același autor

Related Articles