Cetăţenii pot dona sânge, astăzi, la Caransebeş!

Criza de sânge se accentuează, în preajma sărbătorilor pascale în Caraş-Severin! Pentru a-şi asigura stocul de sânge pentru zilele libere ce vor urma, Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa va organiza în această dimineaţă o nouă colectă mobilă de sânge la Spitalul Municipal din Caransebeş.

Cei care sunt interesaţi să facă o faptă bună sunt aşteptaţi între orele 08.00-13.00 la parterul unităţii medicale.

Numărul bolnavilor este în creştere în Caraş-Severin iar oamenii au nevoie urgent de ajutor. Donarea sânge nu este dureroasă, nu are efecte adverse pentru donator, dar poate însemna o şansă în plus la viaţă pentru un bolnav aflat într-o situaţie gravă, a declarat coordonatorul centrului, medicul Rodica Neaga.

Foarte important este ca persoana care se prezintã la donare sã fie într-o perfectă stare de sănătate. În primul rând să nu aibă în antecedente o serie de afecţiuni cronice. De exemplu, în caz de hipertensiune este contraindicată donarea de sânge la anumite valori ale tensiunii arteriale; de asemenea, în caz de anemie, la anumite valori ale hemoglobinei nu se recomandă donarea de sânge. Când vorbim de afecţiuni cronice, ne referim în general la afecţiuni cardiace, dar şi la alte boli cronice pe diferitele sistemele – respirator, digestiv etc. Sunt însă şi situaţii când persoanele cu afecţiuni cronice pot dona sânge.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles