Certificat energeticProprietarii vor fi obligaţi să aibă, de astăzi, certificatul de performanţă energetică a clădirilor atunci cand vor vinde sau închiria un apartament sau o casă, contractele încheiate în lipsa acestuia putând fi anulate, potrivit Mediafax. Clădirile monumet istoric, lăcaşuri de cult şi construcţiile  provizorii sunt exceptate de la aceste prevederi.
Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusă prin Legea 159/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor. Actul normativ a fost publicat în 20 mai in Monitorul Oficial şi va intra în vigoare astăzi. Potrivit noilor reguli, proprietarul sau administratorul unei clădiri sau unităţi de clădire (apartament) va fi obligat să pună la dispoziţia potenţialului cumpărător sau chiriaş anterior perfectării contractului, o copie a certificatului energetic, astfel încât acesta să ia cunoştinţă despre performanţa energetică a clădirii. Totodată, in anunţurile de vânzare sau închiriere, proprietarul ori administratorul clădirii sau apartamentului va da şi informaţii din certificatul energetic.La încheierea contractului de vânzare-cumpărare, proprietarul este obligat să îi dea cumpărătorului certificatul energetic in original. Contractele de vânzare-cumpărare sau închiriere încheiate în lipsa certificatului energetic sunt supuse nulităţii relative şi pot fi atacate in justiţie de către părţile care auîncheiat documentul sau de către terţi. De asemenea, la data înregistrării contractului de vânzare-cumparare, respectiv de închiriere, proprietarul este obligat să depună la organul fiscal competent o copie a certificatului energetic.

Ce clădiri trebuie sa aiba certificat energetic

Certificatul de performanţă energetică este intocmit pentru clădirile care se construiesc, se vând, se închiriaza sau sunt supuse renovărilor majore.Documentul este necesar pentru locuinte unifamiliale, blocuri de locuinte, birouri, cladiri ale institutiilor de invatamanţ spitale, hoteluri si restaurante, sali de sporţ cladiri pentru servicii de comert sau alte tipuri de cladiri consumatoare de energie, cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice sau a institutiilor care presteaza servicii publice. Certificatul nu este necesar pentru cladiri si monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturala sau istorica deosebita, deoarece acestora, daca li s-ar aplica cerintele, li s-ar modifica in mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior. De asemenea, documentul nu este necesar pentru cladiri folosite ca lacasuri de cult sau pentru alte activitati cu caracter religioş pentru cladiri provizorii prevazute a fi utilizate pe perioade de pana la doi ani, din zone industriale, ateliere si cladiri nerezidentiale din domeniul agricol care necesita un consum redus de energie, pentru cladiri rezidentiale care sunt destinate a fi utilizate mai putin de patru luni pe an, pentru cladiri independente, cu o suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati. In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt cuprinse date privind consumul de energie al unei cladiri sau al unei unitati de cladire. Performanta energetica a cladirii se exprima printr-o nota, de la 1 la 100, care este cu atat mai mare cu cat cladirea are o eficienta energetica mai ridicata. Totodata, performanta energetica se exprima prin incadrarea intr-una din cele sapte clase, de la clasa A caracterizata prin consumul cel mai scazut de energie, respectiv un consum de pana la 125 de kWh/mp/an, pana la clasa G corespunzatoare celui mai ridicat consum, respectiv de peste 820 kWh/mp/an.
Certificatul de eficienta energetica este valabil 10 ani de la data eliberarii, cu exceptia situatiei in care, pentru cladirea sau unitatea de cladire la care exista certificat in valabilitate, se efectueaza lucrari de renovare majora, care modifica consumurile energetice ale acesteia.Noua lege impune si obligativitatea afisarii certificatelor la cladirile aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice ori a institutiilor care presteaza servicii publice, cu o suprafata utila de peste 500 de metri patrati. Incepand din 9 iulie 2015, obligativitatea se va aplica si cladirilor de acest tip cu o suprafata utila de peste 250 de metri patrati. Totodata, noua lege impune obligativitatea analizarii introducerii sistemelor alternative de energie din surse regenerabile, atat la construirea cladirilor noi, cat si in cazul renovarii majore a cladirilor existente.
Investitorii si proiectantii vor trebui să ia toate masurile ca, începând din 31 decembrie 2020, clădirile noi să aibă consum de energie aproape egal cu zero.

Pasii pe care trebuie sa ii urmeze proprietarul unei cladiri pentru obtinerea unui certificat de performanta energetica

Certificatul de performanta energetica se elaboreaza si se elibereaza de catre auditorul energetic pentru cladiri, la solicitarea investitorului, proprietarului sau administratorului cladirii ori unitatii de cladire. Auditorul energetic are dreptul, in baza atestatului de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa realizeze auditul energetic pentru cladiri sau unitati de cladire, sa intocmeasca certificatul de performanta energetica si raportul de audit energetic. Acesta isi poate desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata sau ca angajat al unei persoane juridice.
Pana la data de 8 iulie 2013 au fost atestati 1.387 de auditori energetici, potrivit site-ului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Cei mai multi auditori energetici au fost atestati in Bucuresti (403) si judetele Timis (128), Iasi (65), Cluj (56), Constanta (57), Brasov (53), Dolj si Bihor (cate 40). Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) va controla certificatele de performanta energetica, rapoartele de audit energetic si cele de inspectie a sistemului de incalzire sau climatizare.