Lipsa donatorilor de sânge reprezintă o problemă la nivel naţional. Din cauza pandemiei de COVID-19 și a temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă, tot mai puţini oameni aleg să calce pragul unui centru de recoltare sanguină. Situaţia nu este mai bună nici în Caraş-Severin.

Centrul de Transfuzii Reşiţa se confruntă cu o criză de sânge. Problema trenează de mai bine de un an de zile, dar acum s-a acutizat din cauza caniculei, oamenii se tem să mai doneze. Este nevoie de sânge pentru toate grupele. Stocul, inclusiv cel de rezervă a fost epuizat deoarece săptămâna trecută, doar într-o singură zi, în Caraş-Severin au avut loc 6 accidente rutiere.

Pentru a veni în sprijinul donatorilor, centrul şi-a modificat programul miercuri, 14 iulie centrul va funcţiona între orele 7.30 la 13.30. Medicul Rodica Neaga, directorul centrului face apel la oamenii sănătoşi să facă o faptă bună.

La Caransebeş, în acest moment nu funcţionează nici măcar un punct de recoltare şi asta din cauza faptului că, la ora actuală, la Centrul de Transfuzii Sanguine din Resiţa, lucrează un singur medic care nu poate face faţă tuturor solicitărilor, şi astfel nu poate organiza şi colecte mobile de sânge.

Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa funcţionează cu un singur medic. În aceste condiţii nu pot fi organizate colecte mobile de sânge. Postul de medicină generală din cadrul unităţii nu a fost încă aprobat iar salvarea ar putea veni de la medicii de familie. Dacă aceştia vin în sprijinul centrului de transfuzii atunci vor putea fi reluate şi colectele mobile de sânge, susţine directorul Centrului de Transfuzii din Reşiţa, medicul Rodica Neaga.

Centrul de Transfuzii Sanguine are mare nevoie de sânge. Dacă săptămâna trecută veneau la centru câte 5-8 donatori, astăzi 23 de persoane au făcut o faptă bună dar nevoia de sânge rămâne!