muncitori-ucmr

În cei peste 240 de ani de existență, Uzina de Construcţii de Maşini Resiţa (UCMR) s-a transformat într-un parc industrial de dimensiuni impresionante, întins pe 130 de hectare, cu utilaje unice în sud-estul Europei, care riscă acum să devină un simplu muzeu.

Între anii 70 – 90, făceau orice, mai putin sateliți care să îi trimită pe Marte. Avea secții de echipamente navale, de motoare grele, de locomotive, de hidroagregate energetice, de echipamente pentru termocentrale”, a declarat Jivomir Tovladiaţ – liderul Sindicatului 1771 al UCM Reșița.

De aici s-au format, s-au executat, realizat și expediat întreaga furnitură a hidroechipamentelor la centralele din țară”, spune Tovladiaţ.

După Revoluţie, odată cu prăbuşirea economiei interne, comenzile au scăzut vertiginous, iar uzina a început să acumuleze datorii la bugetul de stat.

Cei de la UCM Reșiţa au avut o mentalitate parazitară. Au stat foarte mulți ani într-o stare de letargie cu Hidroelectrica în spate. Doar ca s-a prăbușit şi Hidroelectrica şi surpriză, atunci s-au trezit la realitate.

La sfârșitul lui 2003, UCM Reșița a fost privatizată. „Cred şi astăzi, aşa cum am crezut şi atunci, şi repede mi-am dat seama de asta, că acest proces de privatizare a UCMR a fost făcut în grabă, cu o foarte slabă documentare”, spun liderii uzinei reşiţene.

Odată cu privatizarea UCMR, statul promite că şterge datoriile acumulate de uzină, dar le reactivează după câțiva ani. În acelaşi timp, rând pe rând, DIICOT, DNA şi Fiscul descoperă un șir de ilegalităţi. În 2014, fabrica se luptă să nu moară.

Practic, trăim de pe o zi pe alta, cu mici comenzi pe care reuşim să le găsim la mici furnizori, în special externi”, spune Cosmin Ursoniu, director general al UCM Reşiţa. “… şi este într-o continuă cădere liberă, chiar o involuţie”, a adăugat Jivomir Tovladiaţ.

Zilele acestea liderii de sindicat ai UCM Reşiţa sunt la Bucureşti pentru a discuta cu ministrul economiei situaţia actuală şi viitorul uzinei reşiţene.

(Hardy Cvoica)