[AUDIO] Ce ar fi viaţa dacă nu am avea curaj?

Ceea ce pentru noi înseamnă eroism, pentru ei este munca de zi cu zi. Este vorba despre pompieri, despre cei care se luptă cu focul, dar şi cu apa. Ei sunt oamenii care au curajul să intre în foc, să meargă pe un drum necunoscut, plin de pericole. Ei sunt cei care caută viața și fac tot posibilul pentru a salva. Mulți spun că asta e meseria lor, dar reprezintă mult mai mult, o datorie față de oameni!

Astăzi este Ziua Internațională a Pompierilor, sărbătoare instituită pe 4 ianuarie 1999, după decesul a cinci pompieri în circumstanțe tragice într-un incendiu de pădure din Australia. Data de 4 mai are și o conotație tradițională pentru pompierii din multe țări europene, întrucât în această zi este serbat Sfântul Florian, patronul spiritual al pompierilor. Unul dintre cele mai importante simboluri ale Zilei Internaţionale a Pompierilor este panglica roşie şi albastră. Culoarea roşie semnifică elementul de foc în timp ce albastrul ar reprezenta elementul de apă.

Nu de puţine ori, pompierii îşi riscă viaţa în lupta cu focul, mai ales când el scapă de sub control. În special la incendiile de pădure, intervenţia este extrem de dificilă, după cum a spus chiar în timpul unei astfel de misiuni, căpitanul Marius Troacă de la Detaşamentul de pompieri Caransebeş.

„Apare tot timpul câte un focar nou. Bate vântul foarte puternic, îşi schimbă direcţia foarte des, iar topografia terenului este foarte prăpăstioasă. Nu poți să prezici nicicum ce se va întâmpla. Îl stingi într-o parte, îl limitezi și te trezești că pică o buturugă cu jar, se rostogolește și ia foc unde nici măcar nu era ars pe lângă”.

CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA! este deviza pompierilor, iar curajul și spiritul de sacrificiu de care dau dovadă în fiecare misiune ne arată tuturor că nu este o simplă lozincă.

În urma intervenţiei la un incendiu de pădure, un pompier din Mehedinţi a fost grav rănit şi a avut nevoie de mai multe operaţii chirurgicale. Dar, aşa cum spunem, pompierii intervin şi în apă. O astfel de misiune s-a desfăşurat zilele trecute în Dunăre, după cum transmite purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinţi, plutonier major Raluca Tîrcă.

„În ultimele două săptămâni am intervenit cu autospecialele din dotare pentru căutarea persoanelor date dispărute, în urmă cu două săptămâni, după ce barca în care se aflau s-a răsturnat în fluviul Dunărea. În urma căutărilor efectuate de către scafandri, a fost găsită si adusă la mal ambarcațiunea. Până în prezent, pompierii mehedințeni au scos din apele fluviului Dunărea opt persoane decedate, după ce nouă au fost salvate în noaptea producerii evenimentului”.

În România Ziua Națională a Pompierilor este sărbătorită pe 13 septembrie, începând cu anul 1953, în amintirea bătăliei din Dealul Spirii, din 13.IX.1848, unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor.

De același autor

Related Articles