cerb braconaj

UPDATE: WWF România a constatat recent un act de braconaj la cerb în Situl Natura 2000 Munții Țarcu, pe raza Ocolului silvic Oțelu-Roșu. Fapta este surprinsă de camerele video instalate de WWF în zonă, ce arată clar că pe 11 și 12 septembrie 2015, trei persoane intră în pădure și se întorc cu trofeul. În urma sesizării autorităților competente de către WWF -Filiala Reșița, s-a primit confirmarea din partea Gărzii Forestiere Judeţene Caraș-Severin că nu a fost emisă o autorizație de vânătoare la cerb pe raza fondului cinegetic respectiv, cu toate că sezonul de vânătoare la cerb este deschis. Ba mai mult, una dintre persoanele din imagini a fost identificat a fi chiar un angajat al Ocolului silvic Oțelu-Roșu, care gestionează fondul de vânătoare din zona Poiana Mărului.

Şeful Direcţiei Silvice Caraş-Severin, Ştefan Stănescu, a declarat pentru postul nostru de radio că este vorba despre un grup de 6 persoane, dintre care una angajată a instituţiei pe care o reprezintă. Este vorba despre un bărbat din oraşul Oţelu-Roşu, în persoana lui Cătălin L. Acesta a fost prezentat Comisiei de disciplină din cadrul Direcției Silvice şi îi va fi desfăcut contractul de muncă. De asemenea este obligat să achite contravaloarea cervidei împuşcate. Este vorba despre o pagubă în valoare de 6.000 de euro. Făptaşul a avut şi puţin noroc, că a prădat fondul cinegetic în timpul sezonului de vânătoare, spune Raluca Cârsta – managerul proiectului „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni”, dealtfel contravaloarea animalului se ridica la 12.000 de euro conform Legii vânătorii nr. 104.

Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica, a urmărit cazul şi are mai multe informații:

WWF România derulează în Carpaţii din sud-vestul României proiectul „Sălbăticia din Carpați, bogăție pentru oameni”. O activitate foarte importantă aici o reprezintă evaluarea faunei sălbatice cu scopul de a identifica posibile coridoare ecologice, pentru asigurarea conectivitaţii între populaţii de faună specifică condiţiilor noastre geografice.

De aceea WWF România monitorizează prin intermediul unor camere video fauna din arealul Parcurilor Naţionale Semenic-Cheile Caraşului, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled-Valea Cernei, Retezat, Parcul Natural Porţile de Fier şi situl Natura 2000 Munţii Ţarcu.

Secvenţe surprinse de camere în perioada 11- 12 septembrie pe Fondul cinegetic 15 Poiana Mărului, aflat în administrarea Direcției Silvice Caraș-Severin, prin Ocolul silvic Oțelu Roșu, au fost considerate suspecte de braconaj de către echipa WWF Filiala Reșița.

WWF nu tolerează braconajul și depune toate eforturile pentru ca cei vinovați în cazul de față să primească pedepse aspre. Până acum am primit asigurări că se vor lua măsuri, suntem în legătură permanentă cu autoritățile și vom monitoriza cazul până la capăt, se arată intr-un comunicat de presă WWF.

Carpații de Sud-Vest reprezintă una dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa și una dintre cele mai bogate zone naturale din țară- 300.000 de hectare. Viziunea WWF este de a crea aici o rețea funcțională de zone conectate, administrate eficient și bine protejate.

O zonă sălbatică este aceea în care procesele naturale se desfășoară firesc: nici viața speciilor, nici peisajul nu sunt modificate substanțial de om sau afectate de activitățile lui. Puține astfel de zone au mai rămas în Europa și de aceea valoarea lor este, cu fiecare zi, mai mare: doar aici mai găsim specii care altădată împânzeau continentul, doar aici peisajul e încă acela al începutului de lume. (Cristina Corocan-Hardy Cvoica)