[AUDIO] Carne de mici cu E.coli într-un supermarket din Caraş-Severin

În urma controalelor efectuate în perioada 25 iulie – 5 august 2016, inspectorii Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin au intrat în alertă după ce au primit un buletin de analiză de la ANSVSA prin care au fost descoperite şase kilograme de carne infestată cu Escherichia Coli la o probă prelevată din carne de mici în amestec de vită cu oaie ambalată într-un lot de 12 caserole.

„Ca urmare a unui program naţional de monitorizare privind Escherichia Coli, tulpină verotoxigenă, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost recoltate probe dintr-o unitate de vânzare cu amănuntul, vorbim aici de mici de vită-oaie. Imediat Direcţia sanitar-veterinară a luat măsura de a verifica unitatea de unde au fost prelevate respectivele probe, întregul lot a fost comercializat în perioada de valabilitate. Buletinul de analiză a survenit după expirarea termenului de valabilitate. Vorbim aici de o cantitate de 6 kilograme ambalată în 12 caserole de carne de mici vită-oaie. Fac precizarea că producătorul nu era din judeţil Caraş-Severin, Direcţia sanitar-veterinară a notificat atât la nivelul ANSVSA cât şi judeţul din care provenea unitatea producătoare şi sunt convins că au fost luate toate măsurile sanitar-veterinare ce se impun.”

Ca urmare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, a efectuat un control oficial la unitatea care a comercializat acest produs și a dispus măsurile prevăzute în Planul Naţional de Control a declarat pentru Radio Reşiţa directorul executiv adjunct, Dorin Imbrea. Potrivit acestuia producătorul nu este din județul Caraș-Severin, iar în momentul în care produsul a fost cumpărat de supermarket, avea toate avizele necesare la zi, plus că întreg lotul a fost comercializat în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Dorin Imbrea a mai spus că prin tratare termică (n.r. fierbere sau frigere), Escherichia Coli se autodistruge, fapt pentru care nu prezenta niciun pericol în ceea ce priveşte consumul produsului finit. Conform acestuia nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecţie alimentară sau spitalizare sau alte probleme de sănătate publică.

„Ţinând cont de faptul că acel produs contaminat cu Escherichia Coli era crud prin tratare termică se distrugea. Asta nu implică măsuri de prevenţie şi de a lua toate măsurile necesare de a preveni eventualele contaminări. De la Direcţia de sănătate publică nu am avut niciun fel de sesizare, deci nu au existat cazuri de spitalizări cu suspiciuni de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare la nivelul consumatorilor.” 

Inspectorii sanitar-veterinari atrag atenţia comercianţilor să manifeste vigilenţă la produsele pe care au intenţia să le desfacă prin reţelele de magazine şi să dea astfel o mână de ajutor la identificarea acestora pentru a putea fi luate măsuri ulterioare la nivelul producătorilor.

(Hardy Cvoica)

Sursa foto: bzi.ro

1 COMENTARIU

Comments are closed.

De același autor

Related Articles