Cărăşenii şi-au unit forţele şi au donat sânge pentru bolnavii din spitale

Campania de donare de sânge derulată de Casa de Cultură a Studenţilor la Centrul de Transfuzii Sanguine din Reşiţa s-a încheiat cu succes astăzi. În cele 5 zile, 73 de persoane au donat sânge. Acest stoc este suficient doar pentru o scurtă perioadă de timp, ne-a transmis medicul şef Rodica Neaga, cea care le mulţumeşte celor implicaţi pentru iniţiativă.

Cărăşenii însă, sunt îndemnaţi să vină să doneze pentru că în continuare este nevoie de sânge din toate grupele, în special de cele cu RH negativ.

S-au alăturat acestei acţiuni de donare de sânge şi Guerilla MC România, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Caraş-Severin, Crucea Roşie şi Liga Studenţilor. Membrii acestor organizaţii şi instituţii au dat dovadă de compasiune şi au venit să doneze sânge pentru a ajuta bolnavii din spitale.

Pentru a face faţă cererilor din partea spitalelor, coordonatorul Centrului de Transfuzii din Reşiţa, medicul Rodica Neaga ne-a transmis că va organiza în perioada următoare colecte mobile de sânge în judeţul Caraş-Severin.

Totodata, donarea de sânge este foarte benefică şi pentru donator. Astfel, persoana care decide să doneze sânge şi care este eligibilă din punct de vedere medical, are avantajul de a-şi scădea cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular.

CE TREBUIE SĂ CUNOASCĂ PERSOANELE CARE POT FI DONATORI DE SÂNGE:

-Vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
-Greutate corporala minima 50 kg;
-Tensiunea arteriala : maximă nu depăşeşte 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
-Valoarea hemoglibinei nu este mai joasă de 125g/l pentru femei şi nu mai puţin de 135 pentru bărbaţi;
-Nu prezintă afecţiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operaţie de ulcer, tendinţa de sângerare anormală.
-Intervalul de timp între doua donări de sânge nu poate fi mai mic de 60 zile .

De același autor

Related Articles