Cărăşenii îşi dau foc la câmp

arderi

Vremea bună din ultima perioadă îi face pe cărăşeni să aprindă tot mai multe focuri de vegetaţie, pe care mai apoi le scapă de sub control. În ultima săptămână, din cele 16 intervenţii ale pompierilor, 12 au fost pentru stingerea incendiilor de vegetaţie. Suprafaţă totală afectată a fost de 80 de hectare. Pompierii reamintesc că prin arderea vegetaţiei uscate se distruge microfauna de la suprafaţa solului, se evaporă apa din stratul superior al solului, iar prin crăpăturile rezultate se va pierde şi apa din adâncime. Din păcate, această metodă este cel mai des practicată în activităţile de igienizare a terenurilor.

Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai puţin costisitoare, constituind, în acelaşi timp, o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

Primarii au obligaţia să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie respectate când se execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, precum şi perioadele sau intervalele orare ale zilei în care se interzice arderea acestora.

(Sebastian Dragomir)

Articolul precedent
Articolul următor

Cele mai citite

Related Articles