Prefectul judeţului Caraş-Severin, Cristian Gâfu, a convocat astăzi, 23 iunie 2021, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit în şedinţă extraordinară, având în vedere avertizările meteorologice care afectează judeţul Caraş-Severin, de tip cod portocaliu, fenomenele vizate fiind val de căldură și disconfort termic accentuat, în intervalul 23 iunie, ora 12:00 – 23 iunie, ora 22:00, precum şi cod roşu, fenomenele vizate fiind temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat, în perioada 24-25 iunie 2021.

În acest sens, Instituţia Prefectului-Judeţul Caraş-Severin a înştiinţat unităţile administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Caraş-Severin şi instituţiile publice deconcentrate asupra avertizărilor meteorologice şi a măsurilor care se impun în aceste condiţii. În cadrul şedinţei, prefectul a subliniat necesitatea amenajării de către primării a unor puncte de prim-ajutor la nivelul localităţilor şi a reamintit măsurile pe care angajatorii trebuie să le ia în perioadele cu temperaturi extreme, pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii, în conformitate cu prevederile OUG nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Amintim câteva dintre recomandările privind protecţia populaţiei pe timpul caniculei, stabilite de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne:

– deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil, prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice);

– evitarea aglomeraţiilor, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00; – purtarea hainelor lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;

– consumarea a 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici); – consumarea de fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncare echilibrată şi variată insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– evitarea băuturilor care conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare; – evitarea alimentelor cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală;

– eliminarea consumului de alcool (inclusiv bere) – alcoolul deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei; – menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (vecini, rude, persoane cu dizabilităţi) şi acordarea de asistenţă la nevoie – nu lăsaţi copiii şi/sau animalele singuri/singure în autoturisme;

– consultarea sfatului medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau de copilul dumneavoastră;

– pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.