Caraş-Severin: Cote de inundaţie şi de atenţie depăşite pe mai multe cursuri de apă

Cotele de atenţie şi cele de inundaţie au fost depăşite, vineri seara, pe mai multe cursuri de apă din judeţul Caraş-Severin, în contextul în care meteorologii şi hidrologii au emis avertizări de Cod roşu pentru localităţile din această zonă.

Potrivit datelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Caraş-Severin, cotele de inundaţie au fost atinse pe râul Gârlişte, în localitatea Gârlişte, şi depăşite pe râul Caraş, în localitatea Caraşova.

Cotele de atenţie sunt depăşite pe râul Vornic, în localitatea Ramna, pe râul Tau, în localitatea Soceni, pe râul Mehadica, în localitatea Cuptoare, şi pe râul Nera, în localitatea Naidăş.

De asemenea, în localitatea Naidăş 574 de abonaţi casnici au rămas fără energie electrică, aceştia fiind realimentaţi de la un generator electric.

Pompierii au intervenit pentru înlăturarea efectelor produse de precipitaţii şi au evacuat apa din 20 de beciuri la Naidăş, un beci la Slatina-Nera, o grădină în localitatea Prilipeţ şi o curte în Anina.

Echipaje de la ISU Caraş-Severin sunt pe teren, alături de personal din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor şi Poliţiei şi Jandarmeriei, instituţii care pot oferi suport la solicitarea autorităţilor locale.

Judeţul Caraş-Severin se află sub avertizări de Cod roşu de precipitaţii şi inundaţii, valabile până sâmbătă, 17 iunie, la ora 12,00, fiind aşteptate averse torenţiale şi abundente. Cantităţile de apă sunt estimate la 50-70 l/mp, iar izolat peste 80 l/mp.

Sunt prognozate şi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri şi posibile depăşiri ale cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice Timiş, Pogăniş, Bârzava, Nera, Cerna şi Dunăre – afluenţii mici. 

De același autor

Related Articles