Caraş-Severin, un judeţ bogat în plante medicinale: Direcţia silvică dă startul licitaţiilor de profil

Paletarul de plante medicinale din flora spontană a judeţului Caraş-Severin a fost lărgit datorită vegetaţiei abundente din această primăvară, a precizat pentru Radio Reşiţa Dan Câmpan – directorul comercial al Direcţiei silvice judeţene:

“Pentru anul 2017 ne-am propus recoltarea şi punerea pe piaţă a unei palete mai largi de plante medicinale provenite din Fondul forestier administrat de Direcţia silvică sau plante achiziţionate de la culegătorii ocazionali. Principalele sortimente puse pe piaţă sunt: iarba de sunătoare, florile de tei, traista ciobanului, rostopasca uscată, florile de soc şi frunzele de urzică. Toate aceste sortimente se valorifică în stare uscată.”

Cetățenii interesaţi pot contribui la colectarea plantelor medicinale:

“În cazul în care persoanele fizice au recoltat din afara fondului forestier sau doresc să participe la recoltarea din fondul forestier, pot lua legătura cu personalul silvic din localităţile de domiciliu sau învecinate pentru ai îndruma spre punctele de achiziţie sau să organizeze recoltarea propriu-zisă.”

Directorul comercial a mai spus că, plantele medicinale trebuie păstrate în bune condiţii pentru ca ulterior să poată fi valorificate:

“Pentru utilizarea în scopuri medicinale plantele sau părţile de plantă se usucă în snopuri mici, atârnate în aer, la umbră sau la soare, de la caz la caz, sau în poduri bine aerisite, puse pe coli de hârtie, site, rogojini sau prelate curate. Pentru obţinerea unui kilogram de plante medicinale uscate este necesară recoltarea unei cantităţi cuprinse între 4 şi 6 kg de plante în stare verde.”

O atenție sporită se acordă anul acesta colectării plantelor medicinale, reluându-se astfel licitațiile anuale la produsele florei spontane, a mai spus Dan Câmpan. În acest sens Direcţia silvică a judeţului Caraş-Severin va organiza în data de 25 mai o primă licitaţie anul acesta pentru vânzarea cantităţilor previzionate.

Amintim că, preţurile de achiziţie stabilite pentru această campanie sunt de 12 lei pe kg socul şi teiul, sunătoarea la 2,5 lei, traista ciobanului şi rostopasca la 3 lei şi urzica la 1,8 lei pe kilogram, toate în stare uscată. (Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

Cele mai citite

Related Articles