Caransebeș: Primarul Felix Borcean s-a săturat să mai aștepte fonduri. Iluminatul public, modernizat din bugetul local

Peste 400 de dosare au fost depuse și acceptate de către Administrația Fondului de Mediu în cadrul programului „Iluminat public” prin care primăriile pot cere bani pentru înlocuirea corpurilor de iluminat public, care au un consum mare de energie, cu unele mai eficiente. Primăriile municipiilor au putut solicita finanțări de 600.000 de lei, iar în cazul orașelor sumele pentru sisteme economice de iluminat erau de până la 300.000 de lei.

Printre câștigători nu s-a aflat însă și administrația locală din Caransebeș, care, conform primarului Felix Borcean, a depus încă de anul trecut un proiect pentru modernizarea iluminatului public din municipiu. Chestionat de consilierii locali care este stadiul proiectului și de ce administrația locală nu se numără printre câștigătorii anunțați de AFM, primarul Felix Borcean a declarat că ia în calcul modernizarea iluminatului stradal în regie proprie.

Am făcut niște calcule, la ce prețuri se prefigurează acum la energia electrică am ajunge la cheltuieli de un milion și ceva pe lună la iluminat și tot ce înseamnă clădirile acestea ale Primăriei. Și proiectul ăsta e bun. Cât credeți că durează până se implementează? Cam un an cel puțin. Într-un an noi plătim 12 milioane de lei doar pe energie electrică.

12 milioane înseamnă bugetul de investiții și reparații al SPIR-ului, chiar un pic mai mare e. Și atunci cu vreo 2-3 milooane de lei schimbăm toate corpurile din oraș pe energie solară sau hibrid, pe buget propriu. Pentru că noi dacă stăm 2-3 luni, ăștia sunt banii pe care îi plătim în factură. Și așa n-o să mai plătim și reducem 70 %. Scăpăm de iluminatul stradal și rămânem doar cu consumul pe instituții, care înseamnă 30 % din factură. Dacă nu ni se aprobă, dacă ni se aprobă, poate mai stăm, dar și așa și să stăm după acest proiect este neproductiv pentru primărie. Noi am depus pentru tot iluminatul.

Fondurile disponibile în cadrul Programului „Iluminat public” abia lansat au fost rezervate integral vineri, 19 august, în şapte minute de la deschiderea sesiunii de depunere a cererilor. Astfel că ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că a cerut o suplimentare de fonduri de la Guvern pentru ca luna viitoare să mai primească bani pentru iluminat public economic alte câteva sute de primării.

De același autor

Related Articles