Căldura, motiv de ceartă în familiile românilor. Câte grade avem în casă

Un român din patru a fost nevoit să împrumute bani de la familie, prieteni sau instituţii bancare pentru a plăti factura la încălzire. Deși aproape șase din zece (58%) consumatori casnici din România sunt preocupați de costul facturilor la energie, 43% nu iau măsurile necesare pentru a gestiona mai eficient încălzirea locuinței. 

40% dintre români sunt nevoiți să prioritizeze economiile în detrimentul menținerii nivelului de confort, prin limitarea gradului și frecvenței cu care își încălzesc locuințele, arată studiul Honeywell „Obiceiuri privind încălzirea locuinței”, realizat pe un eșantion de peste 800 de proprietari de locuințe din întreaga țară. 

Întrebaţi ce măsură au luat pentru a controla mai bine suma plătită lunar pe factura de încălzire, 56,7% dintre respondenţi au declarat că au luat anumite măsuri.

Astfel, cei mai mulţi români care au dorit să-şi controleze costurile spun că folosesc termostate de cameră pentru a menţine temperatura constantă, iar alţii pornesc căldura doar în camerele unde îşi petrec timpul. Alţi români pornesc căldura doar pentru o perioadă scurtă de timp, folosesc aragazul sau alte surse de încălzire sau nu pornesc aproape deloc căldura şi poartă haine mai groase.

Cât de cald e în casele românilor şi de la ce se ceartă cel mai des

Întrebaţi ce temperatură ideală încearcă să păstreze pe timpul iernii în casa sau apartamentul pe care îl deţin, cei mai mulţi respondenţi, în proporţie de 61,1%, au declarat că temperatura ideală este cuprinsă între 21 şi 23 de grade Celsius.

20,9 dintre participanţii la studiu au mai declarat că temperatura din locuinţe este cuprinsă între 18 şi 20 de grade Celsius, iar 14,4% au în casă temperaturi cuprinse între 24 şi 26 de grade Celsius. 

Un procent de 2,1% dintre români au o temperatură de sub 18 grade Celsius în casă, iar 1,5% preferă temperaturi mai mari de 27 de grade Celsius, mai arată studiul Honeywell. 

De ce se ceartă românii pe temperatura din casă 

Faptul că aproape 60% din proprietarii nu au posibilitatea tehnică de a ajusta temperatura în fiecare cameră, duce la apariţia certurilor între membri familiei, dar şi între persoanele care locuiesc cu chirie. 

Spre exemplu, 20,9% dintre respondenţi au declarat că există certuri cu privire la modificarea temperaturii din locuinţă.

Dintre aceştia, 5,4% s-au certat pentru că soţul/soţia/familia sau colegul de cameră a modificat temperatura stabilită iniţial, iar restul de 15,5% spun că uneori nu se înţeleg în ceea ce priveşte temperatura optimă. 

Cei care au declarat că apar conflicte pe tema temperaturii stabilite în locuinţe au fost întrebaţi şi cum se compară acest conflict cu alte surse de conflict din gospodărie, iar cel mai frecvent răspuns a fost certuri pentru curăţenie sau treburi casnice. 

Acestea sunt urmate de certurile pentru becuri aprinse sau stinse în casă, cele legate de temperatura din casă, conflictele legate de computer sau tabletă, dar şi certuri în ceea ce priveşte televizorul. Respondenţii au mai spus că mai apar şi conflicte legate de baie sau duş, mai ales dimineaţa. 

De același autor

Related Articles