Bolnavii au nevoie de sânge! O nouă colectă mobilă la Detaşamentul de Pompieri din Oraviţa

În judeţul Caraş-Severin continuă să scadă numărul donatorilor de sânge. Pentru a îmbunătăţi stocul unităţii de transfuzii din Reşiţa, vor fi organizate noi colecte mobile de sânge. După cum ne-a declarat coordonatorul centrului, medicul Rodica Neaga, o nouă acţiune de donare de sânge va avea loc în 10 noiembrie la Detaşamentul de Pompieri din Oraviţa.

Este nevoie de sânge din toate grupele, trebuie să fim pregătiţi pentru că cererea spitalelor este tot mai mare şi ne putem aştepta din partea spitalelor la o cerere şi mai mare de sânge în cazul în care vor avea loc accidente de exemplu, iar noi trebuie să fim pregătiţi pentru orice, iar pompierii ne-au ajutat de fiecare dată aşa că apelăm din nou la ei”, ne-a declarat coordonatorul unităţii de transfuzii, medicul Rodica Neaga.

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

  1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul plus că ne creşte imunitatea.
  5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  7. la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).

Cele mai citite

Related Articles