Biserica din Parohia Ilidia a fost azi resfințită

În duminica a 7-a după Paști, cu o săptămână înainte de Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica ce poartă hramul acestui praznic, din Parohia Ilidia, Protopopiatul Moldova Nouă a fost resfințită.

Credincioșii din această comunitate, deși mică fiind, au venit în număr mare să se roage împreună cu preotul paroh și cu Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului ca să se pogoare Duhul Sfânt și să fie binecuvântate lucrările ce s-au efectuat în ultima vreme la acest sfânt locaș. Preasfinția Sa a oficiat slujba de binecuvântare a exteriorului bisericii, a interiorului și a sfântului Altar, după care a sfințit și un monument renovat închinat eroilor ce s-au jertfit în primul război mondial și o plachetă ridicate în memoria celor deportați în Bărăgan în anul1947 și a celor care au apărat Ortodoxia în timpul comunismului.

În continuare Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica, care a fost târnosită cu 220 de ani în urmă, în data de 28 mai, 1797. Preotul paroh pentru osteneala și jertfa pe care a depus-o alături de credincioși la înfrumusețarea sfântului locaș, a fost hirotesit iconom. De asemenea, tuturor celor care s-au implicat în lucrările efectuate la Casa lui Dumnezeu, Părintele Episcop Lucian le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Comunitatea s-a îngrijit în ultima vreme să reconstruiască și casa parohială, iar cu acest prilej Chiriarhul a binecuvântat și locuința unde părintele paroh împreună cu familia va locui. Pe lângă bunii credincioși, la această zi de sărbătoare au fost prezente și autorități locale, precum și copii și tineri, care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Biserica parohială din localitatea Ilidia, protopopiatul Moldova Nouă este construită din piatră, în stil baroc vienez și a fost târnosită în anul 1797 de către episcopul Vârșețului și Caransebeșului, Iosif Ivanovici de Șacabent. Pictura murală în ulei este realizată între1904-1905 de Eugen Spane din Timișoara.

(Ada Botezan)

Cele mai citite

Related Articles