Banatul Montan şi Voivodina la Marea Unire din 1918

123

Lansarea volumului “Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan şi Voivodina”, scris de prof. univ. dr. Vasile Mircea Zaberca, a avut loc astăzi, 21 noiembrie, în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Volumul a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Biblioteca Judeţeana „Paul Iorgovici” din Reşiţa. Evenimentul a reunit reprezentanţi ai administraţiei publice, oameni de cultură din Banat, dar şi mulţi prieteni ai autorului. Vasile Mircea Zaberca:

Este un volum care relevă încă o dată rolul pe care l-au avut conducătorii noştri, şi când spun conducători mă gândesc la bărbaţii de stat, care indiferent de opinia pe care au avut-o şi doctrină au ştiut să fie uniţi, să conlucreze şi să realizeze ceea ce generaţii întregi au visat să înfăptuiască. În egală măsură este şi contribuţia poporului, de la vlădică până la opincă, mobilizat exemplar şi care având conducători la care făceam trimitere, s-a bătut literalmente pentru ţară. (…)  Până la urmă destinul nostru este de a fi împreună, nu de a fi dezbinaţi”, a spus autorul volumului “Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan şi Voivodina“, Vasile Mircea Zaberca.

“Mă bucur că am reuşit să finanţăm apariţia acestui volum, un volum dedicat faptelor, dar mai ales bănăţenilor care au participat ca delegaţi la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu:

 “Este un volum dedicat faptelor, dar mai ales oamenilor din Banat care au participat la înfăptuirea Marii Uniri. Astăzi, în epoca internetului şi a reţelelor de socializare, apariţia unei cărţi scrise e un motiv de bucurie cu atât mai mult cu cât volumul de faţă este dedicat Marii Uniri de la 1918”, a afirmat Silviu Hurduzeu.

(Ada Botezan)