Băile Herculane – un ocean de deznădejdi!

Staţiunea Băile Herculane a intrat după anul 1990 într-un declin accentuat, rămânând astăzi doar cu istoria bimilenară şi apele termale miraculoase. Dar nici măcar aceste ape nu au reuşit ca în ultimii 25 de ani să realizeze un miracol prin care staţiunea de pe Valea Cernei să redevină PERLA EUROPEI, cum era considerată în secolul al XIX-lea!

Dacă până în 1989 cetăţenii români găseau foarte greu un loc în staţiune, care era rezervată aproape exclusiv turiştilor străini, situaţia se va schimba dramatic în perioada post-decembristă, când gradul de ocupare rareori depăşea 25%, ceea ce a afectat foarte mult situaţia financiară a SC Hercules SA – societatea care deţinea aproape întregul patrimoniu turistic al staţiunii.  Un balon de oxigen l-au reprezentat turiştii care veneau pe Valea Cernei cu bilete de odihnă şi tratament subvenţionate de Ministerul Muncii şi care acopereau aproape întregul an calendaristic. Treptat, însă, numărul biletelor s-a redus în fiecare an, astfel că şi numărul turiştilor a devenit tot mai mic, iar câteva luni pe an marile complexe hoteliere au fost nevoite să îşi închidă porţile! Excepţie face şi în prezent perioada sezonului estival – care în staţiunea Băile Herculane se reduce, practic, la două luni pe an: iulie şi august! – când turiştii vin în număr foarte mare şi ocupă aproape toate spaţiile de cazare disponibile!

O şansă de redresare părea să fie privatizarea SC Hercules SA în anul 2000, mai ales că noul proprietar promitea investiţii de zeci de milioane de dolari în baza turistică din staţiune! Din păcate, timpul a dat dreptate scepticilor în această privatizare, deoarece investiţiile în hoteluri au fost nesemnificative, iar cea mai mare parte a clădirilor din Centrul Istoric – altădată emblema staţiunii – s-au degradat cu fiecare zi, ajungând aproape ruine! Mai mult, o serie dintre aceste obiective de patrimoniu au reprezentat garanţii bancare ale noului proprietar şi cum creditele contractate nu au fost achitate, aceste hoteluri au fost vândute altor proprietari. Alte unităţi hoteliere au fost înstrăinate prin metode frauduloase, iar altele au fost vândute la licitaţie din cauza neachitării obligaţiilor financiare către bugetul statului, astfel că în prezent aproape întreg patrimoniul SC Hercules SA are noi proprietari! Cert este că privatizarea încheiată în anul 2000 nu numai că nu a dus la revirimentul aşteptat, dar a însemnat chiar aproape moartea uneia dintre cele mai vechi staţiuni ale Europei!

E drept că unii dintre noii proprietari au investit în hotelurile cumpărate, le păstrează în circuitul turistic şi chiar se bucură de succes în rândul turiştilor din ţară şi chiar din străinătate! De asemenea, au apărut unităţi turistice noi – hoteluri şi pensiuni – care încearcă să ducă mai departe faima staţiunii de pe Valea Cernei, dar acestea sunt doar oaze de speranţă într-un deşert al deznădejdii!

„Este o stare de degradare, clădiri aproape ruinate, trotuare unde îţi rupi picioarele… În urmă cu 25 de ani era superb! Ştiu că nu se închideau hotelurile nici iarna… Centrul vechi istoric este zona cea mai degradată şi e păcat pentru că acolo, în anii trecuţi, era circulaţie pietonală, nu intrau autoturismele… Am văzut că la Parcul Central se lucrează, este un lucru bun, dar important e să se termine… mai ales acele clădiri, care sunt dezastruoase!”, ne spunea un localnic.  „E destul de rău, pentru că bani se alocă, dar lucrări mai puţine… şi dacă încep, nu se termină şi tot aşa! Staţiunea arată groaznic faţă de acum 20 de ani! Atunci era mult mai îngrijită, clădirile arătau altfel… Cel mai mult mă deranjează că nu se face nimic!”, este opinia altui locuitor al Băilor Herculane.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles