Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și noul arhitect șef al județului, Luminița Munteanu au reușit să-i aducă, astăzi, 17 martie, pentru prima dată la aceeași masă pe directorul Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara, Caius Parpală, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău și inițiatorii Herculane Project. A mai răspuns invitației și ing. Marius Pascariu, specialist în monumente istorice, se arată într-o informare a Serviciului de Comunicare al Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

Organizată în Băile Herculane, întâlnirea a avut ca scop găsirea de soluții pentru regularizare curs Cerna, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca și identificarea posibilităților de reabilitare a Băilor Neptun.

Situația a fost amplu dezbătută, cu argumente și informații aduse de fiecare dintre interlocutori, cu soluții și asumări. Se impune consolidarea malurilor râului Cerna ținand cont de gradul de afectare a fundațiilor clădirilor și implicit cea a monumentului istoric Băile Neptun. În cazul acestui obiectiv, aflat în administrarea primăriei, problema o reprezintă starea de degradare a imobilului.

Urmarea discuțiilor de astăzi, Primăria Băile Herculane va face o nouă expertiza tehnică care să arate aspectele urgente pentru care se impune intervenție. În paralel, se va iniția o hotărâre de Guvern pentru a trece malurile râului Cerna în administrarea ABA Banat care va demara proiectul pentru stabilizarea acestora, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca.

În cazul monumentul istoric Băile Neptun se vor căuta surse de finanțare, urmând a fi inițiate demersuri pentru rezolvarea aspectelor juridice, documentații ale clădirii și a terenului, dar și cele privind consolidarea versantului din spatele obiectivului, teren ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost posibilă și ca urmare a faptului că Primăria orașului Băile Herculane a transferat administrației județene, începând cu data de 10.03.2021, competența emiterii documentelor de urbanism.