Absolvenții clasei a XII-a, care au studiat într-o limbă a minorităților naționale (croată și germană), au susținut marți, 23 iunie, proba scrisă la disciplina Limba și literatura maternă. În Caraș Severin au fost organizate două centre de examen, la Colegiul Național „Diaconovici Tietz” Reșița (10 candidați la Limba germană maternă și 5 candidați la Limba maternă croată) și la Colegiul Național „C.D. Loga” Caransebeș (2 candidați la Limba germană maternă).

La această probă scrisă au fost prezenți toți cei 17 candidați înscriși . Niciun elev nu a fost respins la controlul epidemiologic. De asemenea, nu s-au înregistrat cazuri de elevi eliminați pentru tentativă de fraudă, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Caraș Severin, profesor Ion Chiosa.

Subiectul și baremul de corectare pentru proba de Limba și literatura maternă vor fi publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Următoarele probe vor avea loc astfel:

  • miercuri, 24 iunie – proba obligatorie a profilului
  • joi, 25 iunie – proba la alegere a profilului și a specializării

Primele rezultate vor fi afișate marți, 30 iunie, până în ora 12.00. În conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Ministerul Educației și Cercetării va publica rezultatele elevilor obținute în urma susținerii examenelor naționale cu anonimizarea numelui și a prenumelui.

Contestațiile pot fi depuse atât în format fizic, cât și electronic, în zilele de 30 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00 și pe data de 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora

Rezultatele finale vor fi anunțate duminică, 5 iulie.