[FOTO-AUDIO] Macheta avionului lui Traian Vuia – emblemă a liceului cu acelaşi nume din Reşiţa, a fost amplasată la loc de cinste în curtea unităţii de învăţământ din oraş

După 116 ani de la testarea avionului-automobil “Vuia 1”, supranumit şi “Liliacul”, proiectat şi construit de inventatorul român şi pionierul aviaţiei mondiale, Traian Vuia, prototipul aparatului de zbor a fost reconstruit, în mărime naturală, de elevii şi profesorii Colegiului Tehnic din Reşiţa.

Vineri, 21 octombrie, după mai bine de trei ani de la începerea proiectului în atelierele şcolii, macheta „avionului-automobil” a fost amplasată în curtea Liceului „Traian Vuia” din municipiul de pe Bârzava, unitate de învăţământ reabilitată recent. Macheta realizată la scara 1:1 a fost montată pe un suport metalic în curtea instituţiei şcolare din cartierul Lunca Bârzavei de o echipă tehnică, formată din însuşi realizatorii ei, reprezentanţii primăriei Reşiţa şi ai firmei care a realizat piedestalul.

Iniţiativa realizării machetei avionului-automobil i-a aparţinut primarului urbei, Ioan Popa, colectivului Colegiului Tehnic din oraşul de pe Bârzava revenindu-i menirea să o realizeze în mărime naturală pentru că au clase cu profil dual, a declarat pentru Radio Reşiţa coordonatorul echipei prof. Sorell Ovidiu Raţă.

Sorell Ovidiu Raţă a mai subliniat că, macheta avionului are o anvergură de 6,20 metri la aripi şi a fost asamblat după schiţe întocmite de echipa tehnică, în baza unor fotografii realizate de aceştia, pentru că schiţele originale se află în arhiva Academiei Române, iar obţinerea lor a necesitat întocmirea unei documentaţii avansate. Aşa că, profesorii Sorell Ovidiu Raţă şi Gigi Atinge au preluat proiectul, conceput tot de ei şi au trecut la treabă cu ajutorul, susţinerea şi sponsorizarea prietenilor, familiei, colegilor şi ajutaţi de elevi, aceştia au realizat şi asamblat în proporţie de 95%, după zeci de ore de muncă asiduă, aparatul de zbor în mărime naturală care poate fi văzut de reşiţeni şi nu numai în curtea liceului „Traian Vuia”, fostul liceu de la pod din municipiul de pe Bârzava.

Cele mai citite

Related Articles