Avertisment Salvamont: cei care aleg să-şi petreacă minivacanţa de Paşte la munte au nevoie de echipament de iarnă

Salvamontiştii atrag atenţia celor care îşi doresc să-şi petreacă sărbătorile pascala la munte că la altitudini mari, de peste 2.000 de metri încă există un strat generos de zăpadă. Turiştii au nevoie de echipament de iarnă.

În ultimele 24 de ore, 5 persoane au fost salvate de salvamontisti iar una dintre ele a fost predată serviciului de urgenta pentru a fi dusa la spital. Salvatorii montani au intervenit şi pentru recuperarea a patru tineri care s-au ratacit în masivul Parâng. Ei au fost gasiti în uşoara hipotermie si epuizati, fara echipament corespunzător.

S-au mai primit 18 apeluri prin care se solicitau sfaturi si informatii despre diferite trasee turistice din zonele montane.

Pentru o minivacanţă de Paşte în siguranţă ţineţi cont de următoarele reguli:

  1. Alegeți traseele în funcție de experiența si pregătirea dumneavoastră;
  2. Nu plecați în drumeție dacă sunteți obosit sau nu aveți avizul medicului în caz că suferiți de anumite boli sau sunteți în convalescență;
  3. Înainte de plecare în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
  4. Informați-vă la salvamontiști, cabanieri, pădurari, ciobani de stare traseului (poteci, podețe, marcaje), a refugiilor și a punctelor salvamont;
  5. Informați-vă de prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil;
  6. Calculați timpul necesar parcurgerii traseului funcție de pregătirea dumneavoastră;
  7. Plecați pe munte cu echipament adecvat, atât pentru condițiile meteo, pentru specificul traseului și al activităților. Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade. Nu uitați ca la munte vremea este deosebit de imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt.
  8. Nu uitați să puneți în rucsac lanterna, busola, harta, ochelari de soare cu protecție UV, crema de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusa de prim-ajutor medical și punga pentru gunoi.
  9. Nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile;
  10. Evitați să plecați singur la drum, recomandabil, în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona;
  11. Informați cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în Registrul de trafic al turiștilor.
  12. Alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică și psihică a celui mai slab din grup.
  13. Folosiți doar trasee marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile. Urmăriți și respectați marcajele și indicatoarele de pe traseu.

Cele mai citite

Related Articles