Aventura de pe fluviul Rin a înotătorului Avram Iancu, descrisă într-o carte de călătorie

Înotătorul Avram Iancu, cunoscut pentru performanţele sale la înotul în ape deschise, şi-a lansat joi seara, la Deva, cartea “Provocarea Rinului”, un volum în care autorul prezintă întâmplările petrecute timp de 48 de zile, de-a lungul fluviului Rin, când a înotat de la borna de marcare a acestuia, în Konstanz (Germania) şi până la vărsarea în Marea Nordului.

Efortul polisportivului din Petroşani a fost dedicat aderării României la Spaţiul Schengen, Avram Iancu afirmând, la momentul traversării fluviului Rin, că prin această încercare doreşte să arate cât de importantă este acest obiectiv pentru ţara noastră.

“Cartea prezintă aventura mea şi a echipei mele pe fluviul Rin, dar este şi o punte de legătură cu alte evenimente pentru că am făcut mai multe lucruri notabile până la acel moment. Am realizat cel mai lung înot românesc, după durata în timp – 36 de ore şi 29 de minute, performanţa anului 2021 în lume cu înotul împotriva curentului pe Dunăre, timp de 26 de kilometri şi, acum, provocarea de pe Rin, un înot de 1.032 de kilometri dedicat integrării României în Spaţiul Schengen”, a declarat, pentru AGERPRES, Avram Iancu.

Bibliotecarul Avram Iancu a finalizat, pe 1 septembrie, cursa de înot pe Rin, polisportivul din Petroşani reuşind să parcurgă întreg cursul fluviului fără costum de neopren. El a apreciat că efortul său, pe care l-a catalogat ca fiind “unul titanic şi de neimaginat”, reprezintă o “umilă” contribuţie la un mesaj clar care arată că dorinţa românilor este de a face parte din Spaţiul Schengen.

“Am credinţa că vom intra cândva în Spaţiul Schengen şi pentru asta este important ceea ce facem fiecare în jurul nostru, de la cel mai mic la cel mai mare. Trebuie să privim cu optimism acest obiectiv”, a afirmat Avram Iancu, la evenimentul de joi seara.

Lansarea volumului “Provocarea Rinului” a avut loc la Cafeneaua “dependentă de cultură” – Jos pălăria, din Deva, în prezenţa unor membri ai echipei care l-a însoţit pe sportiv şi a sponsorului principal al acestuia.

Bibliotecarul Avram Iancu are la activ mai multe performanţe la înotul în ape deschise, ultima fiind consemnată în luna mai, când a traversat înot Marea Galileii. În vara anului 2017, sportivul din Petroşani a înotat întreg cursul Dunării, fără costum de neopren, pe o distanţă de 2.860 de kilometri, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră, iar în iulie 2022 a devenit primul român care a reuşit să traverseze înot Canalul Bristol, din Marea Britanie.

Printre reuşitele lui Avram Iancu se numără şi traversarea înot a Canalului Mânecii, în august 2016.

Cele mai citite

Related Articles