[AUDIO]Tineri reşiţeni la Novid Sad în cadrul unui seminar destinat vorbitorilor de limba germană din întreaga Europa

Un grup de patru elevi de la secţia germană a Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa au participat zilele trecute la un seminar pentru tinerii europeni, organizat de Muzeul Şvabilor Dunăreni din Ulm, Germania la Novi Sad în Serbia.

Pentru Radio Reşiţa, experienţele trăite şi cunoştinţele acumulate alături de alţi zeci de tineri, vorbitori de limba germană, din întreaga Europă, au împărtăşit elevii: Alisa Stieglbauer, Sebastian Gherghinescu, Denis Gârtoi şi David Moica:

Mă numesc David Moica, noi am plecat ca grup de 4 elevi în Novisad, în Serbia. Am fost 3 băieți şi o fată acolo. Am avut mai multe ateliere, din care unul în care trebuia să scriem un cântec și în celelalte două să creem poze și să facem o piesă de teatru. Mie mi-a plăcut foarte mult, mi se pare că a fost o șansă de a cunoaște persoane noi, de a cunoaște o cultură nouă, să descoperim ce avem în comun și ce avem diferit. A fost foarte scurt, din păcate, poate dacă ar fi durat o săptămână ar fi fost mai fain, însă şi în aceste trei zile m-am simţit bine“.

Sunt Denis Gârtoi și am participat și eu la schimbul de experiență din Serbia. Fiecare proiect e deosebit în felul său pentru că la fiecare cunoaștem altă lume, alte obiceiuri, altă cultură și mie mi-a plăcut foarte mult. Aceste întâlniri au un scop aparte în sensul că e bine să participi, să-ți dezvolți un anumit spectru pe lângă faptul că oricum ne perfecţionăm limba de expresie, germana și engleza. Trebuie să vorbim în aceste limbi deoarece nimeni de acolo nu știe româna. Dezvoltăm abilitatea de a ne cunoaște și de a vorbi liber și de a ne spune opinia și de nu ne fi frică să ne deschidem în față altor oameni. Anul acesta am mai fost într-o tabără de tineret în Polonia, la Lublin. A fost și acolo fain, a durat puțin mai mult și am reușit să facem mai multe lucruri, dar mi-a plăcut și aici.”

Alisa Stieglbauer este numele meu și sunt din clasa I-a la Colegiul Național “Diaconovici-Tietz”. A fost o experiență foarte frumoasă participarea la acest seminar și mă bucur că am avut ocazia să mă duc acolo, să întâlnesc oameni noi și totodată să am prilejul să îmi perfecţionez limba germană, s-o mai exersez. Am vorbit majoritatea timpului în germană, dar am folosit și limba engleză, când nu ne descurcam“.

Mă numesc Sebastian Gherghinescu, am participat şi eu la activităţile din Novisad. A fost o experiență deosebită. Am învățat foarte multe despre oamenii din acea zonă, despre tradițiile lor. Noi am participat la diverse activități cum ar fi teatru, muzică. Am mai participat în trecut la activități asemănătoare și în Germania și în țară. Acestea ne ajută să ne dezvoltăm, să vedem lumea într-un altfel. Recomand tuturor colegilor mei să participe la astfel de activități pentru că îşi aduc aportul la progresul şi formarea noastră“.

Amintim că, în perioada 16.09-18.09 a avut loc la Novi Sad în Serbia întâlnirea de tineret “Junge Donaubrücken” organizată de Muzeul Șvabilor Dunăreni prin referentul pentru sud-estul Europei dr. Swantje Volkmann. La invitația acesteia un grup de elevi de la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” din Reșița, însoțiț de prof. Elena Gherghe a participat la această întâlnire.

Sursa foto: Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz” Reşiţa

De același autor

Related Articles