[AUDIO]Primarul Reşiţei, Ioan Popa, nemulţumit de noile criterii de acordare a burselor de merit pentru elevi

Ministerul Educaţiei a schimbat după 10 ani criteriile de acordare a burselor şcolare, astfel că, bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an şcolar, doar pentru elevii cu medii peste 9,50.

Decizia Ministerului Educaţiei îl nemulţumeşte pe primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Este o măsură care a fost luată intempestiv, fără predictibilitate, şi cred că sunt copii care chiar s-au bucurat de aceşti bani,” ne-a declarat primarul Reşiţei, Ioan Popa.

În acest moment, Primăria Reşita caută soluţii pentru a plăti în continuare burse şi elevilor care au medii mai mari de 8,50.

Pentru că şi pe noi ne-a luat pe nepregătite această decizie, la momentul de faţă, împreună cu colegii mei, analizăm să vedem care a fost cuntumul, care a fost volumul financiar a acestor costuri, pentru a vedea daca îl putem acoperi integral sau cel puţin în parte. Ceea ce pot să spun cu sigurantă este că, cel puţin în parte, vom compensa sumele care nu mai vin de la Ministerul Educaţiei, ” susţine edilul, Ioan Popa.

Pe de altă parte, primarul municipiului Caransebes, Felix Borcean, se declară mulţumit de noile criterii de acordare a burselor de merit, mai ales că, anul trecut chiar el a fost iniţiatorul unui proiect prin care bursele se acordau de la media 10 în jos.

E bine că s-a corectat această limită, e bine că se dau burse la 9,50, şi bine înţeles că fiind şi obligaţi să acordăm aceste burse, vom face tot posibilul ca aceste burse să fie acoperite. Dacă situaţia financiară ne va permite, şi există cazuri de elevi care vor merita suplimentarea bursei pentru rezultate deosebite, da, dar daca nu, nu” ne-a declarat primarul municipiului Caransebeş, Felix Borcean.

Conform ultimelor date furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în semestrul al II-a, aproximativ 6000 de elevi vor primi burse de merit.

Pentru unităţile de învăţământ din Caraş-Severin, avem în prezent în plată 24 de burse de performanţă, 5,926 de burse de merit, 327 de burse de studiu şi 1,691 de burse de ajutor social. La acestea se adaugă 1,116 burse profesionale pentru elevii care frecventează învăţământul profesional şi dual” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Chiosa.

Noile cuantumuri minime ale burselor sunt:

  • 500 lei, pentru bursa de performanță,
  • 200 lei, pentru bursa de merit,
  • 150 lei, pentru bursa de studiu,
  • 200 lei, pentru bursa de ajutor social.

Şi bursele sociale au criterii noi de acordare și categorii noi de elevi care le primesc:

  • Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali
  • Bursele de ajutor social se stabilesc la începutul anului școlar, fiind revizuite semestrial, în funcție de modificările intervenite în veniturile nete lunare ale familiei
  • Elevii care acumulează 10 absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa de ajutor social pentru luna respectivă.
  •  Bursele de ajutor social se acordă următoarelor categorii de elevi înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv cei școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, din învățământul preuniversitar de stat:
  • elevi din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu

Ordinul cu noile criterii:

De același autor

Related Articles