Prima ediţie din 2021 a Forumului Asociațiilor de Diabet a avut loc la începutul acestei luni la Vâlcea. Asociațiile Ascotid Mureș, Sports&Diabetes și Type 1 Dreamers au organizat această acţiune de inters naţtional. La eveniment au participat membri ai asociațiilor de diabet din România din diverse zone ale țării, precum Reșița, Tg. Mureș, Cluj, Constanța, București şi Iași.

Din păcate, specialiştii au constat că 1 din 10 români suferă de diabet, iar pornind de la această realitate asociațiile de pacienți au un rol esențial în sprijinirea comunității. Şi medicul Mihaela Dalea, preşedintele Asociaţiei bolnavilor care suferă de diabet din Caraş-Şeverin a participat la această acţiune şi vine cu detalii:

Programul a fost structurat pe parcursul a 3 zile, în care au avut loc whorkshop-uri pe teme diferite prezentate de jurnaliști, avocați, medici și reprezentanți activi ai asociațiilor de pacienți (APAA, COPAC). S-au dezbătut subiecte precum Circuitul pacientului cronic în sistemul de sănătate, Programul Național de Diabet, tratamente și tehnologiile moderne, Problemele legislative și administrative cu care se confruntă asociațiile de pacienți, Strategii de comunicare și multe altele.

Participanții au subliniat importanța creării unei relații solide între asociații.

„Astfel, prin transferul de bune practici, experiențe și viziuni comune, putem să oferim informații membrilor asociațiilor de pacienți noi și să-i încurajăm în a face demersuri pentru a fi acceptați ca parteneri de dialog în fața autorităților și a-și reprezenta interesele pacienților”, ne-a transmis medicul Mihaela Dalea, vocea persoanelor care suferă de diabet din Caraş-Severin.