[AUDIO]Garda Forestieră Caraş-Severin verifică în teren acuzaţiile aduse Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului

Urmare publicării în spaţiul virtual a unor acuzaţii aduse Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului cu privire la faptul că zilele acestea una dintre cele mai valoroase zone din Rezervația Cheile Carașului este atacată cu drujbele, efectuându-se conform subprefectului judeţului Caraş-Severin, Andrei Plujar, lucrări de exploatări forestiere în zona precizată de pe raza ariei protejate cărăşene, directorul obiectivului Nicolae Ifca, a declarat pentru Radio Reşiţa:

Administraţia parcului nu a avizat şi nu a aprobat tăieri ilegale în rezervaţiile naturale sau în afara lor. APNSC a avizat lucrări de exploatare forestieră doar în zona de conservare durabilă unde sunt permise aceste lucrări silvice care promovează regenerarea naturală. Pe suprafaţa Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului sunt 4 zone distincte şi-anume:

Zona de protecţie strictă unde sunt interzise orice fel de activităţi exceptându-se doar cercetarea ştiinţifică, educaţia ecologică şi ecoturismul.

Zona de protecţie integrală cuprinde cele mai valoroase bunuri ale patrimoniului natural din interiorul parcului. Aici sunt permise activităţi ştiinţifice, educative, de ecoturism, de înlăturare a unor calamităţi produse din cauze naturale şi de combatere a înmulţirii dăunătorilor forestieri.

Zona de conservare durabilă face referire la acuzaţiile aduse pentru că aici sunt permise lucrările de îngrijire şi conducere a arboretelor, intervenţii speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerării naturale, dar şi anumite tratamente silvice.

Zona de dezvoltare durabilă permite dezvoltarea activităţilor umane, precum investiţiile şi turismul. În această zonă sunt cuprinse şi intravilanele localităţilor care se suprapun cu Parcul Naţional Semenic-Cheile caraşului.

În concluzie, Administraţia Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului respinge cu fermitate toate acuzaţiile şi asigură o bună administrare a patrimoniului natural.”

Nicolae Ifca

Nicolae Ifca a mai subliniat că inspectorii Gărzii Forestiere Caraş-Severin s-au autosesizat şi alături de rangerii parcului şi reprezentanţii Ocolului Silvic desfăşoară, în prezent, verificările necesare în zona indicată.

Conform comisarului şef George Săvianu, în urma constatărilor de la faţa locului se va oferi un amplu raport massmedia locală, judeţeană şi naţională.

Sursa foto:

Cele mai citite

Related Articles