[AUDIO-VIDEO] Rudăria, descoperită pe bicicletă. Elevii din Bozovici au încheiat cu succes proiectul „Hai la Rudăria pe bițiglă”

Două noi trasee cicloturistice au fost amenajate în cadrul proiectului ”Hai la Rudăria pe bițiglă” inițiat de elevii Liceului Teoretic Eftimie Murgu din Bozovici. Acestea oferă turiștilor posibilitatea să descopere pe două roți Complexul mulinologic de pe Valea Almăjului, dar și împrejurimile comunei Eftimie Murgu.

Proiectul s-a încheiat cu lansarea traseelor și un concurs de biciclete la care au luat parte zeci de copii din zonă. Inițiatoarea proiectului, psiholog Nicoleta Unici:

”Vreau să cred că a fost un succes și că efortul copiilor a fost răsplătit pe măsură, mai ales cu bucurie. Am văzut mult entuziasm, emoții, stres, dar finalul acțiunii este extraordinar. Au avut loc trei curse, la care au luat parte aproape 50 de concurenți, cu vârsta de la 3 ani până până la 18 ani, cu efort măsurat pentru fiecare categorie de vârstă. Ne bucură extraordinar de mult că a fost un număr mare de voluntari care s-au implicat în organizare, în jur de 100. Unul dintre obiectivele pe care noi ni le-am propus a fost acela de a influența autoritățile să reconsidere Valea Rudăriei ca o Vale – Rezervație a naturii, ca o arie protejată în care circuitul cu mașina să fie absolut interzis.”

Cu prilejul Sărbătorii Liliacului, desfășurată după aproximativ 30 de ani la Rudăria, de la cei mai mici la cei mai mari s-au bucurat de o cursă cicloturistică inedită:

Carla, 4 ani: ”Mi-a plăcut foarte la întrecerea de biciclete. Nu a fost greu pe traseu și voi mai participa”.

Andreas, 5 ani: ”Am făcut o cursă cu biciclete și mi-a plăcut foarte mult. Cel mai mult mi-a plăcut să merg cu viteză. A fost foarte ușor. Am primit bicicleta aceasta de ziua mea și m-am bucurat foarte mult.”

Darius, 6 ani: ”Am o bicicletă foarte frumoasă și am foarte mare grijă de ea. Am concurat cu ea la cursa de biciclete. Mama m-a ajutat să învăț să mă dau cu bicicleta.”

”Hai la Rudăria pe bițiglă” a fost inițiat de elevii voluntari de la Liceul Teoretic ”Eftimie Murgu” din Bozovici, coordonați de psiholog Nicoleta Unici. Elevii au realizat două trasee cicloturistice în stânga și dreapta Morilor Rudăriei. Peste 100 de voluntari și-au adus aportul la buna desfășurare a acestuia:

Cosmina, voluntar: ”Am ajutat în calitate de voluntar, am ecologizat zona, am marcat anumite trasee. Mă simt foarte bine că pot să ajut.”

Adrian,voluntar:” Întotdeauna mi-a plăcut să ajut indiferent de ceea ce mi s-a cerut să fac. La concurs am fost mai mult pe partea de traseu, i-am îndrumat pe cei care au avut nevoie.”   

Voluntarii din Valea Almăjului au desfășurat acest proiect inedit, cu bani primiți prin Fondul Ro Valley, de la Fundația Comunitară din Timișoara. Reprezentantul Fundației, Nicoleta Trifan:

”E minunat să vedem atâția copii, atâția oameni să meargă pe bicicletă. Acesta ne și dorim să facem prin proiectul derulat în vestul țării, să promovăm ciclismul în comunitate, fie că vorbim de comunitatea urbană sau rurală. E important să-i încurajăm pe copii să meargă pe bicicletă și să o facă corect. Ei vor deveni adulți responsabili față de mediul înconjurător, dar și față de propria lor sănătate.”      

Hai la Rudăria pe bitiglă” va continua și cu alte ediții pentru a dezvolta turismul în zonă și pentru a îndeplini obiectivul cel mai important, acela ca în viitor deplasarea în Complexul mulinologic de la Rudăria să nu se mai facă cu mașina, ci doar la pas sau pe bicicletă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

De același autor

Related Articles