[AUDIO-VIDEO] Reguli şi nereguli în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa

Turiştii care vizitează ariile protejate din Banat sunt nemulţumiţi de taxele practicate şi serviciile oferite de administratorii acestora.

Taxele de vizitare ale parcurilor naţionale, o găselniţă a administraţiilor ariilor protejate pentru a face rost de bani. Cel mai recent exemplu vine din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, unde se percepe o taxă de vizitare de 10 lei, oficială, după cum spune directorul ariei protejate, Vasile Constantin.

De asemenea se mai plătesc şi 20 de lei pentru parcare, tarife ce au stârnit iritare în rândul turiştilor, care ne-au sesizat şi au cerut să le explicăm cum stau lucrurile pentru că ei nu au primit nicio lămurire pentru banii pe care i-au dat.

În acest sens ne-am adresat directorului ariei protejate cărăşene de la care am aflat că, rangerii parcului percep doar taxa de vizitare a acestuia, adică cea de 10 lei şi nu şi pe cea pentru parcare, de 20 de lei. Pe aceea o încasează ocoalele silvice arondate Direcţiei silvice Caraş-Severin:

Noi luăm doar tariful de vizitare al ariei protejate, în valoare de 10 lei. Parcarea, ce o mai iau colegii de la Ocol, nu ne priveşte. Drumurile forestiere nu le administrează parcul; ele sunt administrate de Direcţia Silvică prin ocoalele zonale. Cei 20 de lei Direcţia Silvică îi încasează. Taxa pe care o percepem noi este aprobată de minister.

Vasile Constantin

Directorul Administraţiei Parcului Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, Vasile Constantin a mai precizat pentru Radio Reşiţa că, înţelege nemulţumirile turiştilor doar că nu prea are ce face:

Lumea-i supărată: e şi Parcul care ia un tarif de vizitare, e şi Ocolul, probabil că de aici pleacă nemulţumirile, de la tarifele de parcare, de campare.”  

Vasile Constantin

Din partea Direcţiei Silvice județene am primit răspunsuri seci şi uşor zeflemitoare, deloc mulţumitoare pentru turiştii îndemnaţi pe toate căile să vină să viziteze frumuseţile Banatului. Dan Câmpan – purtătorul de cuvânt al instituţiei:

Drumurile forestiere nu sunt de utilitate publică. Oamenii să meargă pe jos, nu trebuie să meargă cu maşina la Ochiul Bei. Deşi se plâng, drumul a fost reparat anul trecut. Ei vor să meargă cu Ferrari pe un drum forestier, îmi pare rău, nu ştiu dacă se poate asta până la Ochiul Bei. Apoi parcarea în ce sens să fie amenajată? Să aibă liniuţe între rânduri sau…? Dacă te-am lăsat să intri pe drumul forestier şi ţi-am asigurat parcare şi vrei neaparat să vi cu maşina, plăteşte şi gata. Data viitoare te gândeşti şi te duci pe jos. Asta este ca să descurajezi un pic intratul cu maşina că e prea mare presiunea pe zonă. Numai dacă am mai barbieri un deal acolo şi am face o parcare mare, dar atunci vom avea o problemă cu defrişările. E o întrebare grea, nu ştiu ce să vă răspund. Probabil ar trebui pusă o taxă de acces pe un drum fără parcare de vreo 200 de lei şi-atunci s-ar duce pe jos şi nu ar mai avea nevoie de parcare. În ceea ce priveşte taxele prestate de Parc, suntem entităţi diferite, Parcul şi noi, din păcate nu ne putem uni forţele să percepem o singură taxă. Îi o problemă şi asta că e lumea derutată…

Dan Câmpan

Potrivit lui Dan Câmpan, Direcției Silvice îi este imposibil să reabiliteze în această vară cei 6 km de drum de la Podul Beiului până în rezervaţia propriu-zisă pentru că, spune acesta, drumul judeţean, pe tronsonul cuprins între Ciclova Română-Ilidia-Socolari-Potoc-Valea Beiului a fost recent reabilitat, iar stratul asfaltic nu suportă utilajele grele pentru transportul materialelor de construcţii necesare în zonă.

Ne-am adresat şi primarului comunei Sasca Montană, Ioan Poplicean, de la care am aflat că dacă se vrea se poate:

Ca să ajungi la Bei prin Oraviţa – Ciclova – Ilidia – Socolari – Potoc, s-au turnat covoraşe asfaltice pe zonele afectate, de către Consiliul Judeţean, de la Ciclova până la intrarea în Potoc. UAT-ul nostru începe între Socolari şi Potoc şi acolo s-a reparat, dar ei ca să facă drumul acela pot veni pe naţional, pe Răcăşdia – Ciuchici – Macovişte – Potoc şi nu-i influenţează cu nimic. Întradevăr, în Potoc există indicator de limitare de tonaj de 12 tone, dar ei pot aduce cu camioane mai mici, de 8 sau 10 tone şi-atunci pot să reabiliteze dacă vor. În urmă cu doi ani (n.r. 2020) l-am bâzâit pe Tabugan la cap, pe prefect, pe toată lumea şi-atunci au băgat nişte piatră de la Podul bei până la păstrăvărie, o anumită cantitate, de câţi bani or avut. Dar s-a stricat. Acela trebuie anual menţinut, pietruit, tăiată vegetaţia, nu e simplu, dar nu e imposibil de făcut. Când am făcut adrese şi presiuni şi sunam, au găsit variante, doar că nefiind dirijată apa orice drum de piatră se strică, nu ţine. Mai mult de 6 luni nu dă nimeni garanţie pe un drum pietruit.

Ioan Poplicean

În varianta în care turiştii şi-au propus totuşi să ajungă la Ochiul Beiului şi Cascada Beuşniţa, chit că drumul este cum este şi taxele percepute nu se justifică în niciun fel, în zonă se poate ajunge fie urmând traseul cuprins între: Oraviţa-Ciclova Română-Ilidia-Socolari-Potoc sau din drumul naţional 57 Oraviţa-Moldova Nouă, pe varianta Sasca Montană, Ciuchici-Macovişte-Potoc, amândouă practicabile, dar cu băgare de seamă.

De același autor

Related Articles