rachete 10La fosta Unitate de Rachete Antiaeriene Sol-Aer 17 din Reşiţa a avut loc astăzi, o ceremonie militar religioasă în cinstea eroilor revoluţiei. Acesta a fost unul dintre locurile în care s-au consumat cele mai sângeroase scene din Reșița. Șapte soldați au murit, începând cu noaptea de 21 decembrie. Unitatea a fost atacată şi a fost supusă mai multor diversiuni după ce comandantul Vasile Cocoşilă a refuzat să scoată militarii în stradă.

Acţiunea a fost organizată de Asociaţia Military Senior Banat şi Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Ceremonia a început cu salutul prefectului, Silviu Hurduzeu, după care a fost intonat Imnul României. Acesta a fost urmat de Apelul Solemn, ceremonie în cadrul căreia s-a rostit numele celor șapte soldați care au murit în decembrie 1989. Preoții, conduşi de protopopul Reşiţei, Petru Berbentea, au oficiat o slujbă religoasă, după care s-au depus coroane de flori la momunentul din curtea instituției.
La ceremonie a participat un detaşament de la Batalionul 32 Infanterie Mircea şi Fanfara Militară a Brigăzii 18 Banat. Eroii au fost cinstiţi de reprezentanţii asociaţiilor cadrelor militare în retragere şi rezervă, revoluţionari, reprezentanţi ai Prefecturii, ai Primăriei Reşiţa, ai structurilor din MAI şi MapN. Cu toţii au ţinut un moment de reculegere în memoria celor care au pierit.

(Sebastian Dragomir)