Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Un produs tradiţional din Banat, unic în România, se vinde direct din frigider

Cârnaţii de capră ca la Soceni, un produs tradiţional recent atestat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este unic în România şi foarte căutat pe piaţă din considerentul că nu are colesterol şi este făcut în casă după o reţetă foarte veche.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 august 2019, 16:50 / actualizat: 21 august 2019, 19:40

Producătorul cârnaţilor de capră ca la Soceni, Ioan Păun, pentru Radio Reşiţa:

Capra e un animal fără valoare şi m-am gândit că trebuie să valorific animalul respectiv ca totul să nu rămână o pagubă. Şi-atunci i-am dat valoare unui produs, pentru mine avantajos, ca producător. Produsul e căutat, dar nu îl poţi ţine mult timp pentru că se usucă tot mai mult, neavând grăsime îl ei, are şi foarte puţin colesterol, îi bun şi pentru oamenii bolnavi. Reţeta e mai veche, dar am căutat să o îmbunătăţesc şi am ajuns la reţeta asta pe care o am acum. Foarte mulţi au încercat, cumpărând cârnaţi de capră de la mine şi având capre şi ei „dă-ne reţeta şi nouă, că-ţi plătim cât ne spui, numai dă-ne reţeta ca să putem să facem şi noi şi am spus nu, în momentul în care nu mai pot să fac atunci o să vă dau reţeta, dar până atunci o ţin pentru mine”. E un secret, fiecare meserie are secretul ei. Pe timp de vară fac foarte rar, o cantitate mică pentru că dintr-o capră fătată de un an, rezultă 3,5, maximum 4 kg de carne macră, iar de la una în etate, aproximativ 10-12 kilograme. La cantitatea de carne de capră se bagă şi carnea de porc plus condimentele care se adaugă. La 20 de kilograme de cârnaţi făcuţi, după ce sunt luaţi de la fum rămân undeva 13 kg şi ceva, maxim 14, depinde cât îi usuc. Mai pregătesc un produs, acum se lucrează la hârtiile pentru produsul tradiţional la brânză cu ardei şi cu mărar. Aş vrea să dau românilor ceva bun ca gust şi ca aspect, să aibă atracţie pentru client„.

Ioan Păun

Ioan Păun a mai spus că, singura problemă cu care se confruntă este că nu poate să-şi vândă produsul în magazine ci doar în târgurile organizate de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin sau de acasă, direct din afumătoare sau frigider pentru că producţia este de serie mică. Un kilogram de cârnaţi de capră ca la Soceni se poate cumpăra, direct de la producător, la preţul de 45 de lei.

Cârnaţii de capră ca la Soceni sunt cel de-al cincilea produs tradiţional atestat în Caraş-Severin după ce, în toamna anului 2018, alte 4 produse din legume au fost atestate de MADR unui producător din Bocşa.

Sursa foto: www.7-zile.com

De la o durere de spate la cancer pulmonar în stadiu avansat: povestea lui Dumitru Pușcașu din Reșița
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 16:14

De la o durere de spate la cancer pulmonar în stadiu avansat: povestea lui Dumitru Pușcașu din Reșița

O durere aparent banală de spate i-a schimbat viața lui Dumitru Pușcașu, din Reșița. Ce părea inițial o problemă moștenită din familie s-a...

De la o durere de spate la cancer pulmonar în stadiu avansat: povestea lui Dumitru Pușcașu din Reșița
Medicul Sorin Săftescu:”Povara invizibilă a bolnavilor de cancer din Caraş-Severin. Pe drumuri pentru o șansă la viață”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:45

Medicul Sorin Săftescu:”Povara invizibilă a bolnavilor de cancer din Caraş-Severin. Pe drumuri pentru o șansă la viață”

Pentru mulți bolnavi de cancer din Caraş-Severin, lupta nu înseamnă doar tratament, ci și drumuri fără sfârșit. Oncologia modernă a evoluat...

Medicul Sorin Săftescu:”Povara invizibilă a bolnavilor de cancer din Caraş-Severin. Pe drumuri pentru o șansă la viață”
Vicepreşedintele OncoHelp Daniela Sîrbu: „Un spital mai aproape de casă ar aduce speranță pentru bolnavii de cancer din Caraș-Severin”
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:42

Vicepreşedintele OncoHelp Daniela Sîrbu: „Un spital mai aproape de casă ar aduce speranță pentru bolnavii de cancer din Caraș-Severin”

Accesul la servicii medicale oncologice de calitate rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru pacienții din vestul țării. Venind din...

Vicepreşedintele OncoHelp Daniela Sîrbu: „Un spital mai aproape de casă ar aduce speranță pentru bolnavii de cancer din Caraș-Severin”
Proiectele de relansare economică a județului Caraș-Severin se lasă așteptate
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:31

Proiectele de relansare economică a județului Caraș-Severin se lasă așteptate

La final de an, nu vin vești îmbucurătoare în ceea ce privește relansarea economică a județului Caraș-Severin. Proiectele de...

Proiectele de relansare economică a județului Caraș-Severin se lasă așteptate
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 15:01

Ansamblul Folcloric Bârzava, 15 ani de tradiție vie și generații formate

La 15 ani de la înființare, Ansamblul Folcloric Bârzava nu își măsoară reușita în numărul de spectacole, ci în generațiile formate. Peste...

Ansamblul Folcloric Bârzava, 15 ani de tradiție vie și generații formate
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 13:03

Timișoara investește în transport verde: noua hală de mentenanță pentru tramvaiele electrice

Primăria Timișoara a lansat o licitație pentru construirea unei hale de mentenanță dedicate tramvaielor electrice noi. Patru asocieri de firme...

Timișoara investește în transport verde: noua hală de mentenanță pentru tramvaiele electrice
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 11:07

Comemorare a deportaților germani din România la Szeged – Poduri de memorie și prietenie europeană

Comemorare a deportaților germani din România la Szeged – Poduri de memorie și prietenie europeană Comunitatea germană din Banatul Montan și...

Comemorare a deportaților germani din România la Szeged – Poduri de memorie și prietenie europeană
Actualitate marți, 16 decembrie 2025, 11:00

Colegiul Medicilor Veterinari: Porcii vânduți online, tot mai greu de controlat în Caraș-Severin

Avertisment privind achiziția cărnii de porc din surse nesigure Președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Caraș-Severin, dr. Alin...

Colegiul Medicilor Veterinari: Porcii vânduți online, tot mai greu de controlat în Caraș-Severin