[AUDIO] Un produs tradiţional din Banat, unic în România, se vinde direct din frigider

Cârnaţii de capră ca la Soceni, un produs tradiţional recent atestat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, este unic în România şi foarte căutat pe piaţă din considerentul că nu are colesterol şi este făcut în casă după o reţetă foarte veche.

Producătorul cârnaţilor de capră ca la Soceni, Ioan Păun, pentru Radio Reşiţa:

Capra e un animal fără valoare şi m-am gândit că trebuie să valorific animalul respectiv ca totul să nu rămână o pagubă. Şi-atunci i-am dat valoare unui produs, pentru mine avantajos, ca producător. Produsul e căutat, dar nu îl poţi ţine mult timp pentru că se usucă tot mai mult, neavând grăsime îl ei, are şi foarte puţin colesterol, îi bun şi pentru oamenii bolnavi. Reţeta e mai veche, dar am căutat să o îmbunătăţesc şi am ajuns la reţeta asta pe care o am acum. Foarte mulţi au încercat, cumpărând cârnaţi de capră de la mine şi având capre şi ei „dă-ne reţeta şi nouă, că-ţi plătim cât ne spui, numai dă-ne reţeta ca să putem să facem şi noi şi am spus nu, în momentul în care nu mai pot să fac atunci o să vă dau reţeta, dar până atunci o ţin pentru mine”. E un secret, fiecare meserie are secretul ei. Pe timp de vară fac foarte rar, o cantitate mică pentru că dintr-o capră fătată de un an, rezultă 3,5, maximum 4 kg de carne macră, iar de la una în etate, aproximativ 10-12 kilograme. La cantitatea de carne de capră se bagă şi carnea de porc plus condimentele care se adaugă. La 20 de kilograme de cârnaţi făcuţi, după ce sunt luaţi de la fum rămân undeva 13 kg şi ceva, maxim 14, depinde cât îi usuc. Mai pregătesc un produs, acum se lucrează la hârtiile pentru produsul tradiţional la brânză cu ardei şi cu mărar. Aş vrea să dau românilor ceva bun ca gust şi ca aspect, să aibă atracţie pentru client„.

Ioan Păun

Ioan Păun a mai spus că, singura problemă cu care se confruntă este că nu poate să-şi vândă produsul în magazine ci doar în târgurile organizate de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin sau de acasă, direct din afumătoare sau frigider pentru că producţia este de serie mică. Un kilogram de cârnaţi de capră ca la Soceni se poate cumpăra, direct de la producător, la preţul de 45 de lei.

Cârnaţii de capră ca la Soceni sunt cel de-al cincilea produs tradiţional atestat în Caraş-Severin după ce, în toamna anului 2018, alte 4 produse din legume au fost atestate de MADR unui producător din Bocşa.

Sursa foto: www.7-zile.com

De același autor

Related Articles