[AUDIO] Transfuzia autologă – o procedură cu adevărat necunoscută pentru pacienţii din România

Persoanele, care urmează să fie supuse unor operaţii programate şi au nevoie de transfuzii de sânge, trebuie ia în considerare recoltarea propriului sânge înainte de intervenţia chirurgicală, iar medicii, deși sunt cei care trebuie să informeze pacienţii despre autotransfuzie, nu se întâmplă asta.

Autotrasfuzia sau transfuzia autologă este o procedură cu adevărat necunoscută pentru pacienţii din România, chiar dacă este recomandată de mai bine de 16 ani prin ordin de ministru, ne-a declarat coordonatorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, Doina Goșa:

În ultimii 2 ani doar 5 români au trecut prin această procedură, iar în Caraş-Severin la Centrul de Transfuzii din Reşiţa nu a fost nici măcar o persoană pentru donarea autologă, ne-a declarat medicul coordonator, Rodica Neaga. La nivel naţional, din totalul intervențiilor chirurgicale, mai bine de 20% sunt operaţii programate, care se pot preta la autotrasfuzie.

Avantajele autotransfuziei pentru pacient sunt majore:

-Elimină efectele secundare ce pot apărea în cazul transfuziei obişnuite: infecţii virale (HIV, virusul hepatic tip B etc.), infecţii bacteriene, sindromul de insuficiență respiratorie acută, reacții alergice etc.
-Se foloseşte sânge proaspăt, de o calitate superioară celui conservat
-Are o evoluţie postoperatorie mai bună

Cele mai citite

Related Articles