[AUDIO] Maratonul cultural “Reşiţa în 10 dimensiuni” în plină desfăşurare

casa-de-cultura-resita

Sâmbătă 9 noiembrie 2013

“Zece legende şi adevăruri de povestit” se intitulează masa rotundă pe teme turistice care va avea loc astăzi de la ora 11, în sala Albastă a casei de Cultură a Sindicatelor din reşiţa. Reuniunea va fi moderată de prof. univ. dr. Gheorghe popovici.

Seara, la Clubul Barok , de la ora 21 va fi organizată o seară distractiv-recreativă cu muzică românească din anii 80.

Ambele acţiuni fac parte din maratonul cultural “Reşiţa în 10 dimensiuni”.

Vineri 8 noiembrie 2013

O întâlnire cu scriitorul Nicolae Sârbu va avea loc astăzi de la ora 13, la Liceul “Diaconovici-Tietz” din Reşiţa. În contextul curentului post-modernisţ autorul va prezenta şi ultimul volum de versuri apărut recent la Editura “Brumar” din Timişoara, intitulat “Piscina cu pioneze stradivarius”. Întâlnirea va fi moderată de prof. Erwin Iosef Ţigla şi face parte din programul manifestărilor reunite sub genericul “Reşiţa în 10 dimensiuni”.

Joi 7 noiembrie 2013

Dimensiunea filosofică a Reşiţei a fost reprezentată joi seara în Sala Albastră a cenaclului Semenicul de Constantin Rupa, membru al cenaclului şi al Uniunii Scriitorilor din România filiala Timişoara, care şi-a prezentat lucrarea de doctorat „Despre primul tratat scris pe tărâm românesc – Banat, sec XI” din volumul „Filosofia Sf.Gerard de Cenad în context cultural şi biografic”. Pe această temă Constantin Rupa a susţinut un expozeu sub forma unei mese rotunde cu proiecţii însoţite de explicaţii la care au participat oameni de cultură şi scriitori. De asemenea, a fost prezentată şi ediţia a II-a a cărţii sale „Literatura luciferică – o istorie ocultă a literaturii române” apărută şi pe suport electronic la Editura Polirom sub pseudonimul Radu Cernătescu.

Miercuri, 6 noiembrie 2013

ora 20.00

Masa rotunda - Semmeringul Banatean (1)

Masa rotunda cu tema -Semeringul bănățean-trecut și viitor-a adus în atenția celor interesați pașii făcuți până acum de membri Asociației Pro Banatul de Munte entru salvarea căii ferate Oravița-Anina și mai ales pașii ce trebuie făcuți în continuare. După o campanie de strâns semnături (peste 7000 în câteva zile), după o audiere publică și editarea unui raport-sinteză, aceștia au făcut demersuri către parlamentari pentru susținerea acestei inițiative, dar și către ambasadorii Austriei și Cehiei- aflați recent la Oravița. După cum a afirmat Nicolae Dumitru Vlădulescu- directorul Teatrului de Vest și unul dintre inițiatorii acțiunilor de salvare a căii ferate, se urmărește în continuare informarea factorilor de decizie- respectiv Ministerul Transporturilor și cel al Turismului cu privire la importanța de patrimoniu a acestui obiectiv , urmărindu-se trecerea lui din administrarea Căilor ferate în cea a Consiliului Județean Caraș-Severin și  a primăriilor Anina și Oravița. În paralel s-a propus inițierea unor legături cu responsabilii de administrarea celorlalte căi ferate asemănătoare din Austria, Germania și Cehia pentru formarea unui organism  capabil să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea și exploatarea acestora într-un circuit integrat. Prorectorul Universității Eftimie Murgu, prof. Gheorghe Popovici- un militant pentru dezvoltarea turismului cărășan a propus organizarea de excursii la sfârșit de săptămână dedicate în special elevilor, studenților și pensionarilor – ca o modalitate imediată de acțiune pentru a se păstra linia în funcțiune. Reuniunea a făcut parte din programul Reșița în 10 dimensiuni, care a mai cuprins în această seară și un spectacol folcloric. Acțiunile vor continua mâine.

Maratonul cultural “Reşiţa în 10 dimensiuni” continuă astăzi cu o masă rotundă cu tema “Semeringul bănăţean – trecut şi viitor”. Dezbaterea va avea loc de la ora 17.00, în Sala Albastră a Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. De la ora 18.00, pe scena  instituţiei va avea loc spectacolul folcloric “Joc şi cântec din Banat” la care îşi dau concursul ansamblurile “Datina cărăşană” şi “Bocşana”.

Această a 32-a ediţie a fost deschisă ieri seară de noul director al Casei de Cultură, Marian Apostol, care a mulţumit, în primul rând, fostului director Horaţiu Vornica pentru munca depusă până acum în slujba culturii bănăţene şi a remarcat amploarea şi longevitatea acestei manifestări. Momentul deschiderii a fost urmat de conferinţa “Viaţa şi tot felul de crize” susţinută de preot Varlaam Almăjanu – stareţul mânăstirii Iosif cel Nou de la Partoş – un subiect de mare actualitate, după cum a punctat protopopul Reşiţei, părintele Petru Berbentia, care a mai afirmat că trăim în această perioadă tot felul de crize: economice, politice, sociale, dar cea mai importantă este criza spirituală – îndepărtarea de Dumnezeu.

DSC_0034DSC_0063DSC_0070

Marţi, 5 noiembrie 2013

Cea de-a 32-a ediţie a tradiţionalei manifestări culturale “Reşiţa în 10 dimensiuni” va debuta astăzi la Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa. Timp de 10 zile, cei interesaţi sunt invitaţi să ia parte la conferinţe pe diverse teme, lansări de carte, expoziţii, spectacole de teatru şi muzică, seri de divertisment. Deschiderea festivă va avea loc de la ora 17, în sala mare de conferinţe a Casei de Cultură. Maratonul “Reşiţa în 10 dimensiuni” este organizat de instituţia – gazdă cu sprijinul Primăriei municipiului şi a altor entităţi de cultură din judeţ.

Directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, Marian Apostol:

Programul complet al manifestării:

program R in 10 dims

De același autor

Related Articles