[AUDIO-FOTO] Sfinţirea caselor – tradiţie la început de An Nou

Conform tradiţiei, din primele zile ale noului an, slujitorii sfintelor altare, merg şi sfinţesc locuinţele credincioşilor prin stropire cu apă sfinţită, vestind astfel Botezul Domnului.

Pe raza municipiilor Caransebeş şi Reşiţa, sfinţirea caselor credincioşilor se desfăşoară în perioada 3-8 ianuarie 2023, conform planificărilor de mai jos.

Aflaţi aici mai multe informaţii despre simbolistica sfinţirii caselor de la vicarul general al Episcopiei Romano-catolice de Timişoara, Monsignior Johann Dirschl:

Este un obicei străvechi ca la începutul anului să se meargă din casă în casă și aceasta să fie binecuvântată. Amintim de faptul că, cei 3 crai de la răsărit au venit și l-au vizitat pe Isus, aducându-i daruri. O astfel de amintire este și această vizită făcută la casele noastre de către preot, însoţit de ministanţi şi de cantor sau după obiceiul locului și de alți oameni în care cu apă sfinţită se binecuvântează camerele în care gazda dorește să primească preotul, se fac rugăciuni, se dă cu tămâie și astfel se alungă duhurile rele și se binecuvântează casa pentru un nou an. Apa care se folosește la binecuvântarea caselor ca și creta şi tămâia se binecuvântează în 6 ianuarie la sărbătoare Epifaniei Domnului. Este un obicei frumos, un obicei pe care creştinii îl apreciază mult și preotul cu plăcere merge la acei oameni care așteaptă să le fie binecuvântată casa“.

De același autor

Related Articles