În Banat, tradiţiile creştineşti s-au împletit, în preajma sărbătorilor de iarnă cu tradiţiile laice, rezultând un amalgam de obiceiuri care dau farmec acestora.

Redactorul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a fost la Gărâna şi a aflat de la Theresia Weinfurter cum au sărbătorit pemii (n.r. etnicii germani din satele montane Gărâna, Brebu Nou şi Lindenfeld din Caraş-Severin), ultima zi din an, Revelionul şi trecerea în Anul Nou:

„Tot satul ne-am întâlnit la biserică. Tineretul s-a îmbrăcat în haine de port şi s-au dus la Căminul cultural  unde cânta muzica până la ora 12.00 noaptea. Atunci a început lumea să ureze de Anul Nou. Ne-am dus acasă să mâncăm cârnaţi afumaţi şi ne-am întors la cămin şi am jucat mai departe. Spre dimineaţă ne-am dus la naşi, la unchi, la mătuşi, la vecini, ne-am dus de la casă la casă şi le-am urat La Mulţi Ani!. Ne-am dus băieţi, fete, dar întotdeauna s-a căutat să intre un băiat înainte să nu fie fată aşa se zicea că băiatul aduce norocul.”

Numeroasele etnii care au trăit în Banat de-alungul timpului şi-au lăsat amprenta asupra tradiţiilor locale, fie că este vorba despre obiceiuri religioase sau nu.

Foto: arhivă