[AUDIO] S-a triplat numărul traficanților de migranți

La granița cu Serbia acționează în continuare rețele transfrontaliere de trafic de migranți și facilitarea migranților ilegali este pe un trend ascendent.

Anul trecut, polițiștii de frontieră din Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți au depistat 387 de traficanţi, iar numărul acestora s-a triplat față de anul 2019. Oamenii legii le cunosc modul de operare, însă fenomenul este greu de stăpânit, spune Mihaela Leș, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara.

La frontiera cu Serbia acționează în continuare rețele transfrontaliere de trafic de migranți, aceștia fiind preluați de la frontieră de către cetățeni români, în grupuri foarte mari (20-70 de persoane) cu microbuze sau autoturisme pentru a-i transporta în municipiul Timișoara sau direct spre frontiera cu Ungaria. Migranții se deplasează în apropierea frontierei cu România folosind diverse mijloace de transport, de regulă autobuze sau taximetre, apoi continuă deplasarea pe jos, fiind însoțiți de călăuze de teren, trecând astfel peste linia de frontieră. După ce reușesc să ajungă pe teritoriul României, călăuzele care însoțesc grupurile de migranți trimit locația în care se află către organizatorul grupului, care la rândul său o retrimite transportatorilor de legătură din România, folosind aplicațiile WhatsApp, Signal și Telegram. Aceștia se deplasează către locația primită, preiau migranții în diverse autovehicule, în vederea transportării acestora mai departe spre municipiul Timișoara sau spre frontiera cu Ungaria.Ulterior, migranții sunt organizați în grupuri și transportați în apropierea unor parcări, de unde sunt preluați și transportați până în țara de destinație din Vestul Europei.

Pe platformele de socializare sunt din ce în ce mai frecvente postările cu oferte de transport pentru migranții interesați să ajungă în municipiul Timișoara, precum și fotografii ale unor presupuși migranți care afirmă că au trecut frontiera ascunși în TIR -uri. Rețelele de facilitatori din zona balcanică sunt din ce în ce mai active în mediul online, în special pe grupuri  destinate pentru refugiați și persoane vorbitoare de limbă arabă, a mai spus Mihaela Leș.

Cel mai recent caz a avut loc noaptea trecută în Timiș.

Poliţiştii de frontieră timișeni au oprit pe DN 59B, în localitatea Toager un șofer român care transporta şase cetăţeni din Afganistan şi Siria în încercarea de a trece ilegal granița. Șoferul, în vârstă de 29 de ani este cercetat penal pentru trafic de migranți, iar cetățenii străini pentru infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Astfel de transporturi clandestine sunt depistate aproape zilnic în zona de frontieră cu Serbia sau Ungaria.

Cele mai citite

Related Articles