Marți, 10 noiembrie, s-a desfășurat la Caransebeș „Întâlnirea anuală metodică și de specialitate a preoților militari din Ministerul Afacerilor Interne”. Evenimentul a debutat la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” cu o rugăciune de mulțumire. Rugăciunea de Te Deum a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care la final le-a adresat celor prezenți un cuvânt de bun venit.

De asemenea, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru toți eroii români, la Crucea Identității Naționale din vecinătatea Catedralei Episcopale și s-au depus flori și lumânări pentru cei ce au luptat pentru credința și demnitatea poporului român. Toți paricipanții de la această întrunire au vizitat și Colecția Muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului, precum și Centrul Eparhial.

Manifestarea a continuat în Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. Aici, după prezentarea ordinei de zi de către preotul militar Felix-Iulian Radu, șeful Secției Asistență Religioasă, a fost transmis pentru acest eveniment mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către părintele Ciprian Ioniță, Consilier Patriarhal – Sectorul Social Filantropic al Patriarhiei Române.

Au fost susținute și două conferințe de către părintele prof. Dr. Nicolae Belean – „Pastorația familiei în epoca ideologiilor secular umaniste” și de părintele prof. Dr. Ionel Popescu – „Contribuții bănățene la dezvoltarea studiilor teologice în Biserica Ortodoxă Română”.

Părintele militar Felix Radu a prezentat după cele două conferințe, activitatea preoților militari din MAI și s-au stabilit obiectivele pentru anul 2021. Totodată, Col. Alexandru Tobă, adjunct al Jandarmeriei Române  a transmis un mesaj din partea domnului Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. De asemenea, Loc. Col. Ciprian Petrișor, a dat citire mesajului colonelului Alin Mastan, comandantul Jandarmeriei Române.

Secția de Asistență Religioasă, dar și toți preoții militari au primit din partea domnului ministru Marcel Vela, „Emblema de onoare a Ministerului Afacerilor Interne”.

În cuvântul de final Preasfințitul Părinte Lucian i-a binecuvântat pe preoții militari și i-a îndemnat să-și continuie activitatea pastoral-misionară cu multă responsabilitate, mai ales în contextul social în care trăim.

PS Lucian – Episcopul Caransebeşului

(Diacon Pavel Canea)