[AUDIO] Peste 100 de persoane s-au alăturat iniţiativei ATOR banatul de Munte şi au donat sânge pentru semeni

La inițiativa Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în perioada 9-10 martie, s-a desfășurat în Episcopia Caransebeșului, în paralel, în cele două municipii – Reșița și Caransebeș, o campanie de donare de sânge. Foarte mulți donatori, preoți, tineri, elevi seminariști și mulți oameni de bine, au venit în aceste două zile la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș și la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină din Reșița pentru a ajuta semenii care au nevoie de sânge.

Aproximativ 100 de persoane au fost validate ca fiind compatibile pentru donare de către echipa medicală condusă de dr. Rodica Neaga. Cu multă dragoste s-a alăturat și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian acestei campanii, mergând la Spitalul Municipal din Caransebeș, pentru a dărui un strop de viață. Periodic Părintele Episcop face acest gest de solidaritate pentru ca bolnavii ce au nevoie de sânge să se poată vindeca.

Prin parteneriatul dintre Episcopia Caransebeșului și Centrul de Transfuzii Sanguine Reșița, periodic se organizează acțiuni de donare de sânge în județul Caraș-Severin.

O persoană care vine să doneze trebuie în primul rând să fie odihnită și să consume de dimineață un mic dejun lejer. De asemenea, nu trebuie să aibă anumite boli, cum este diabetul zaharat, hipertensiune în tratament, să nu fie operat în ultima perioadă, să nu aibă cancer, neoplasme, accidente vasculare cerebrale.

Dincolo de faptul că îi ajută pe cei aflați în nevoie, donatorul are mai multe beneficii, primește tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau motivare pentru elevi/studenți și un set de analize gratuite. Pe de altă parte, există și beneficii aduse propriului organism: sângele este împrospătat, crește imunitatea și rezistența organismului, este redus riscul de paralizie, iar probabilitatea unui accident vascular scade cu 30%.

Părintele Petrică Timiș – inspector eparhial și slujitor la Biserica „Sf. Evanghelist Luca” a Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş pentru Radio Reşiţa:

Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit în fiecare an.

De același autor

Related Articles