[AUDIO] Peste 1.000 de cărăşeni investigaţi gratuit în caravana mobilă pentru depistarea tuberculozei

Caravana mobilă pentru depistarea activă a tuberculozei a Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti efectuează şi astăzi investigaţii în comuna Sicheviţa.

Cei interesaţi beneficiază gratuit de analize pentru depistarea tuberculozei dar şi pentru alte 14 patologii pulmonare. Din februarie şi până în prezent au fost investigate 1.156 de persoane, ne-a declarat medicul pneumolog Cosmina Culea:

Caravana pentru testarea tuberculozei va ajunge mâine în Coronini, urmând să rămână în această localitate şi în 29 martie.

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale sunt asigurate de personal medical specializat.

Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în Caraş-Severin este de 38,1 cazuri la suta de mii de locuitori.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii.

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

De același autor

Related Articles