[AUDIO] O nouă colectă mobilă de sânge la Detaşamentul de Pompieri din Oraviţa

În judetul Caraş-Severin continuă să scadă numărul donatorilor de sânge. Dintre cei care s-au prezentat în ultima perioadă la unitatea de Transfuzii din Reşiţa, 30% au donat sânge pentru persoanele rănite în războiul din Ucraina.

Şi bolnavii din spitalele cărăşene au nevoie de sânge, iar pentru îmbunătăţirea stocului, o nouă colectă mobilă va fi organizată miercuri, 23 martie, la Detaşamentul de Pompieri din Oraviţa, dar şi la Spitalul Municipal din Caransebeş în 28 şi în 30 martie, ne-a declarat medicul coordonator Rodica Neaga.

Persoanele care donează sânge vor primi 7 tichete de masă în valoare de 67 de lei şi o zi liberă plătită de la serviciu. Oamenii sănătoşi sunt îndemnaţi de medicul Rodica Neaga, coordonatorul unităţii medicale, să vină să facă o faptă bună pentru că un singur donator poate salva 3 vieţi.

Beneficii pentru sănătatea donatorului:

  1. înainte de donare beneficiezi întotdeauna de un control medical și câteva analize de sânge. Hemoglobina se verifica la fiecare donare, glicemia si hemoleucograma se fac la indicația medicului, iar grupa sanguină se verifică doar la prima donare.
  2. după donare, din sângele donat, se fac alte analize, al căror rezultat poate fi ridicat personal de donator (după 3 zile lucrătoare).
  3. donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate.
  4. donând regulat se realizează reglarea nivelului mărit al trigliceridelor și colesterolului, ceea ce influențează benefic ficatul plus că ne creşte imunitatea.
  5. cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii.
  6. donatorii recurenți înregistrează o creștere a rezistenței organismului la eventuale șocuri hemoragice.
  7. la bărbați, femeile post-menopauză ca de altfel la toate persoanele cu exces de fier, prin donarea regulata se produce o reglare a nivelului fierului din sânge (excesul de fier este un factor de risc cardiovascular).

De același autor

Related Articles