[AUDIO] O altă șansă pentru bacul de la Moldova Nouă. Noul operator speră reluarea curselor de la 1 iunie

Bacul care face legătura între malul românesc și cel sârbesc al Dunării va fi din nou lansat la apă, cursele urmând să fie reluate de la 1 iunie, cel puțin așa speră noul câștigator al licitației lansate luna trecută de către Consiliul Judetean Caraș Severin. Luni, a fost semnat contractul de concesiune a serviciilor de operare a bacului de trecere tip catamaran.

Este vorba despre semnarea contractului de concesiune pentru navele Baziaș 3 și Baziaș 4, încheiat pe o perioadă de 3 ani. Operatorul va face servicii de operare pe ruta România-Serbia. Sperăm ca acest contract să fie într-un ceas bun”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, Marius Isac.

Din partea firmei câștigătoare a fost prezent Băleanu Denis-Cristian, cel care se ocupă de partea de PR a societății. Acesta spune că ”firma își asumă finanțarea bacului și funcționarea acestuia, cu sau fără călători, dar au și anumite propuneri pentru optimizarea acestuia”. De asemenea speră ca pe data de 1 iunie, cel târziu, vor fi capabili să dea drumul la curse regulate.

Băleanu a mai declarat că din punct de vedere tehnic bacul nu are probleme și este autorizat să transporte trei autocare. Faptul că punctul vamal nu permitea trecerea autovehiculelor mai mari de 3,5 tone, a fost cea mai mare problemă a firmei SC Eoliana care a administrat bacul. Serviciul a fost deficitar pentru că a fost autorizat prost, a mai spus Băleanu.

Prezent la semnarea contractului, primarul orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță crede că ”acest bac își va dovedi eficiența în dezvoltarea turismului și va fi cea mai puternică pârghie pentru turismul la Moldova Nouă, mai ales legat de Dunăre.”

Proiectul de trecere a Dunării cu bacul, între localitățile Moldova Nouă și Golubac și deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între cele două țări s-a întins pe parcursul a aproape șase ani de zile până în decembrie 2019. Însă pandemia și închiderea unor puncte de trecere a frontierei l-au oprit. Ulterior, societatea care se ocupa de operaționalizarea bacului, SC Eoliana, a intrat în faliment după ce a acumulat datorii de sute de mii de lei.

De același autor

Related Articles