[AUDIO] Medicamentele de gripă dispar din farmacii. Ce soluţii au găsit medicii de familie din Reşiţa?

Criza medicamentelor pentru gripă se adânceşte în Caraş-Severin. Pentru reşiţeni de exemplu este o adevărată aventură în a găsi medicamentele prescrise de medic. Ca să nu mai pună pacienţii pe drumuri medicii de familie au găsit o soluţie de moment. Aceştia ţin în permanenţă legătura cu unităţiile farmaceutice şi le prescriu bolnavilor doar molecule pe care farmaciile le au în stoc la această oră. La fel procedează şi medicul Gheorghe Jenar din Reşiţa:

Dacă se acţionează din timp, gripa răspunde perfect la tratament. Consumăm destul de multe medicamente care, din păcate, lipsesc din farmacii. Hai să zicem că noi, adulții, ne mai descurcăm, dar lipsesc siropurile pentru copii, nu se găsește nimic. Când scriu o rețetă, prima dată sun la farmacie, intreb farmaciştii ce au pe stoc. Îmi spun o serie de lucruri dar până ajunge omul la farmacie, se epuizează şi iar îți vine înapoi cu rețeta. Iarăși sunăm la farmacie, ne spune că primesc marfă, mâine să vină mâine, se temporizează aceste cazuri și din cauza asta ele devin mai lungi în evoluție. Și evoluția asta lungă este tocmai din cauza lipsei de medicamente, deși ni s-a promis că vor fi.

Efectiv nu există medicație ca să scrii un antibiotic este ceva așa, de domeniul hazardului, ca să nimerești să fie în farmacia respectivă, să fie și bun pentru afecțiunea pe care o are pacientul respectiv”.

Vă reamintim că Ministerul Sănătăţii a publicat pe site-ul instituţiei lista denumirilor comerciale ale unor medicamente pentru adulţi şi copii care suferă de viroze sau gripă. Oamenii pot astfel să le identifice mai uşor în cazul în care nu găsesc în farmacii moleculele pe care le foloseau de obicei.

Cele mai citite

Related Articles