[AUDIO] Medicamente mai scumpe cu 20% şi în farmaciile din Caraş-Severin

Inflaţia ridicată din ultimele luni continuă să se resimtă şi în preţurile medicamentelor. Preţurile au crescut cu aproximativ 20% şi în farmaciile din Caraş-Severin. Banalul sirop de tuse sau medicamentele pentru răceală achiziţionate fără reţete ne costă mai mult, la fel şi materialele sanitare.

Şi nu este singura problemă, în perioada următoare anumite medicamente ieftine de pe piaţă pot să dispară foarte uşor pentru că nu vor mai fi aduse în România din motive financiare, atrage atenţia şi preşedintele Colegiul Farmaciştilor din Caraş-Severin, Pavel Roşca:

“Din păcate, trăim o perioadă foarte grea și medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, adică banalele medicamente pentru răceală, pentru dureri, pentru anumite situații acute, într-adevăr, s-au scumpit, și anume undeva la 20 % dar, medicamentele etice, adică acelea pe care le luăm pe rețete compensate, din păcate, suportă un regim special și vom avea foarte mari surprize ca să nu le mai găsim la raft în viitorul foarte apropiat, întrucât ele sunt foarte bine reglementate în ceea ce privește prețul lor și dacă nu se vor updata din acest punct de vedere al prețului, s-ar putea să nu le mai regăsim pe raft, ceea ce este foarte grav.”

Cel mai mult s-au scumpit medicamentele cu preţ mic între 5-50 lei iar cei mai afectaţi în aceste condiţii sunt bolnavii cronici care sunt nevoiţi să ia medicamente zilnic.

Spre exemplu, Medrol, un produs destinat tratării bolilor autoimune şi inflamatorii, costă 33 de lei, cu 18% mai scump decât înainte de luna martie. O cutie de antispastic Romparkin costă 54 de lei, cu 22% mai mult decât înainte de luna martie. Producătorii de medicamente pun scumpirile de prețuri pe seama costurilor de producție, care au crescut foarte mult. De la consumul de energie din procesul tehnologic, la materia primă și până la transportul medicamentelor, totul este mai scump, transmit aceştia.

De același autor

Related Articles