[AUDIO] Judeţul Caraş-Severin ar putea fi declarat liber de COVID-19, după ce nu a mai fost înregistrat niciun caz nou

În judeţul Caraş-Severin nu s-a înregistrat de 12 zile niciun caz de coronavirus, bilanţul total al persoanelor confirmate pozitiv păstrându-se la 112.

În prezent, în cele două centre COVID-19 din Caraş-Severin, mai sunt sub tratament doi pacienţi diagnosticaţi cu coronavirus, unul la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi unul la Spitalul Municipal dinCaransebeş. Ambele cazuri sunt pozitive şi nu se negativează, după tratamente prelungite, după cum a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Romeo Dumitrescu.

Prin comparaţie cu celelalte judeţe din Banat, respectiv Timiş, Arad şi Hunedoara suntem într-o situatie extrem de favorabilă. Judeţul Caraş-Severin ar putea fi declarat liber de COVID-19, după ce în ultimele 12 zile nu a fost înregistrat niciun caz nou.

Doar două persoane depistate pozitiv, internate acum în cele două spitale mari din Caraș-Severin – Reșița și Caransebeș. În urma mai multor teste pozitive, încă se așteaptă cele negative pentru acești pacienți, pentru a putea fi externați. Au fost, după cum se știe, șase decese în Caraș-Severin și unul, de asemenea al unei cărășence, în Timiș. Au fost vindecate 91 de persoane. Iar cazurile pozitive rămân, de la începutul crizei, 112. Important, considerăm, este acest platou de 12 zile de când nu s-a mai înregistrat niciun caz nou, ceea ce, conform unor analize de la nivel național, județul nostru și județul Satu-Mare se află la fazele de platou cele mai lungi.

Apreciem, de asemenea, activitatea medico-sanitară în Caraș-Severin, în special a spitalelor, care, sub îndrumarea și controlul strict al DSP, au știut să-și asigure circuitele specifice, să separe activitățile medicale de cele care implicau Covid-19, să-și ia măsurile de protecție și să limiteze la maximum numărul de îmbolnăviri și de decese.

Numărul de testări efectuate a depășit 1600, în județ.

Nu putem trage concluzii, încă, pentru că pandemia de coronavirus rămâne îngrijorătoare, atât timp cât există cazuri noi și noi decese. Apreciem însă că suntem pe un trend descendent, care ne dă speranțe pe mai departe. Nu însă, fără a respecta măsurile impuse de autorități, care nu înseamnă coerciție, ci îndemnul la responsabilitate personală.

Așadar, dragi cărășeni, respectați purtatul măștii în spațiile publice închise, acceptați termometrizarea ca pe un minim triaj epidemiologic, păstrați distanța socială de siguranță, evitați aglomerațiile și dezinfectați-vă mâinile frecvent, ca și până acum. Toate aceste măsuri, chiar dacă acum par limitări, sunt luate pentru siguranța dvs. și vor duce rapid, dacă sunt respectate, la o normalizare a vieții noastre.

Judeţele care depăşesc pragul de 14 zile fără cazuri noi pot fi considerate libere de COVID-19. Specialiştii atrag atenţia că chiar dacă ne aflăm în judeţe cu creştere zero trebuie să respectăm în continuare măsurile de protecţie şi prudenţă pentru că virusul poate fi cu uşurinţă importat aşa cum a şi debutat epidemia în Europa şi România.

Şi numărul de cazuri noi raportate la nivel naţional este de 119, cea mai scăzuta valoare din ultimele două luni. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns astfel la 19.517 dintre care 13.526 s-au vindecat.

De același autor

Related Articles