[AUDIO] În duminica Sfinţilor Români, Episcopul Lucian al Caransebeşului a fost alături de comunitatea parohială din Sasca Română

În această duminică a Sfinţilor Români, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului a fost alături de enoriaşii din Sasca Română aflată în cuprinsul Protopopiatului Moldova Nouă. Părintele Episcop a mers în această parohie deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări la Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Ierarhul a săvârşit slujba de sfinţire pentru exteriorul sfântului locaş, după care, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie. Au participat numeroşi credincioşi la această sărbătoare importantă pentru comunitatea din Sasca Română. Preasfinţitul P?rinte Lucian l-a hirotesit sachelar pe părintele paroh Nicolae Udrescu, iar ctitorilor şi binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelenţă „Episcop Iosif Traian Badescu”.

Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului:

Biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din Sasca Română a fost construită în 1771, în stil baroc simplu, pe fundaţie din piatră, cu zidurile din piatră şi cărămidă, cu bolta din lemn şi acoperiş din lemn acoperit cu tablă. S-a ridicat în locul unei biserici mai vechi din lemn, de la care s-a păstrat chivotul.
Târnosirea bisericii a avut loc la 24 octombrie 2010, fiind săvârşită de Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului.
Iconostasul este pictat pe piele de capră şi fixat pe tâmpla de lemn în stil neobizantin, pe la 1758, de către un pictor sârb din Biserica Albă, fapt care conduce la ipoteza că biserica actuală este refăcută pe la 1771 şi vechea tâmplă a fost mutată din biserica mai veche din lemn, în cea nouă.

De același autor

Related Articles