Pentru o recoltă bogată de fructe, foarte importante în această perioadă sunt tratamentele fitosanitare, a precizat pentru Radio Reşiţa inginerul horticol Nicoleta Şmac din comuna cărăşeană Ticvaniu Mare. Acestea însă dăunează grav albinelor, care şi-au început zborurile prin livezi, fapt pentru care, pomicultorii trebuie să ţină cont de acest aspect înainte de a porni cu stropitul pomilor:

Este mult mai uşor să previ, decât să combaţi. V-aş ruga să acordaţi atenţie şi albinelor care se află în această perioadă în plantaţiile pomicole. În fiecare an intervin puţin mai târziu cu acest tratament, asta şi pentru că am toate speciile de pomi şi aceştia nu înfloresc în acelaşi timp, fapt pentru care prefer să intervin puţin mai târziu cu tratamentul, astfel încât să nu afecteze albinele şi prefer chiar să şi pierd puţin din producţie. Indicat ar fi ca înainte de aplicarea tratamentelor să şi cosiţi iarba dacă sunt flori melifere în covorul verde„.

Nicoleta Şmac

Nicoleta Şmac a mai subliniat că, indicat ar fi ca înainte să aplice tratamentele fitosanitare, pomicultorii să anunţe apicultorii şi chiar primăria de pe raza localităţii unde se află plantaţia, dacă este cazul, despre intenţiile pe care le au în perioada imediat următoare.

Sursa foto: horticultorul.ro